Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 5 jan 2021

Goed om te weten: zo lang blijft een open blik verf goed

Een blik verf is altijd handig om in huis te hebben. Je muren, deuren en kasten kunnen na een tijdje namelijk wel een nieuw likje verf gebruiken. Vaak verbruik je niet al het verf in zo’n blik. Zonde om weg te gooien, bewaren dus. Maar hoe lang is een open blik verf eigenlijk te gebruiken?

Kan je zien of verf bedorven is? Vandaag geven we antwoord op al deze vragen.

Zo lang kun je een open blik verf bewaren

De belangrijkste factor dat bepaalt of je blik verf maanden of jaren goed blijft is de manier waarop jij je verf bewaart. Als je een blikje verf slecht afgesloten bewaart kan je ‘m slechts een paar maanden gebruiken. Na een tijdje zal je vloeistof aan de bovenkant zien, dit betekent niet dat je verf slecht is.

Tip: roer je verf in zo’n geval niet met de hand, breng je blik verf naar de winkel waar je ‘m hebt gekocht en laat hem daar opschudden met de mixer.

Levensduur per verftype

Daarnaast heeft het verftype ook behoorlijk invloed op de levensduur. Zo kun je latex- of acryllatex verf zo’n 2 tot 10 jaar bewaren. Verf op oliebasis bevat veel oplosmiddelen, en gaat daardoor langer mee dan verf op waterbasis. Verf op oliebasis kan je (als je ‘m goed bewaart) zo’n 2 tot 15 jaar gebruiken.

Krijtverf heeft een levensduur van één jaar. Met de tijd zal het een dikkere consistentie krijgen. Oude verdikte krijtverf kan langer meegaan als je er water bij toevoegt. Zo kan de krijtverf tot 5 jaar lang gebruikt worden.

Last but not least: melkverf. Gemengde melkverf gaat slechts een dag of twee mee. Dat komt door de opname van melkeiwitten. Als je een blik melkverf gekoeld bewaart, kan ‘ie tot een week meegaan.

Lees ook: Zo vergroot je optisch je ruimte met lichte verfkleuren

Zo kun je merken dat je verf niet meer goed is

Het stinkt
Als er een scherpe, zure geur van je blik verf afkomt betekent het dat ‘ie niet goed meer is. Het kan ook voorkomen dat je verf ruikt naar schimmel. Als je stinkende verf toch aanbrengt, kan de geur met de tijd verminderen maar het zal nooit verdwijnen. Zo’n sterke geur komt namelijk door bacteriegroei.

Als je verf herhaaldelijk bevriest en ontdooid
Sowieso dien je erop te letten dat je verf niet bevriest. Maar als je merkt dat je open blik verf regelmatig bevroren is, kan je ‘m beter wegdoen. Hierdoor is de kans dat je verf afbreekt namelijk erg groot.

Klonterige verf
Als je een blik verf een tijdje niet gebruikt is het normaal dat er een dun laagje aan de bovenkant ontstaat. Echter hoort je blik verf daaronder normaal te zijn. Als je opmerkt dat je verf onder dat dunne laagje klonterig is of als je uitgeharde verfbrokken ziet, kun je dat blikje verf beter niet meer gebruiken.

Gelei-achtige verf
Lukt het jou niet om je verf soepel te mengen en is het geheel geleiachtig? Ook dan kan je beter voor een nieuwe blik verf gaan.

Bewaar je open blik verf op deze manier voor een langere houdbaarheid

  • Bewaar de verf op een koele, droge plaats
  • Zorg ervoor dat de verf niet bevriest
  • Vermijd temperatuurpieken (zowel hoog als laag)
  • Verwijder onzuiverheden zoals bladeren en gras
  • Giet je verf in een plastic bak (roest van metalen blikken kunnen de verf vervuilen)
  • Leg vershoudfolie op de bovenkant en tik het deksel stevig dicht

Voor als je in de weer bent met verf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Spruce

Reageer op artikel:
Goed om te weten: zo lang blijft een open blik verf goed
Sluiten