Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 26 juni 2016

Op deze luchtfoto’s worden de verschillen in Zuid-Afrika heel duidelijk

Iedereen kent de treurige geschiedenis van Zuid-Afrika en de apartheid, de scheiding van rassen die tussen 1948 en 1990 plaatsvond. 1990 ja, dat is heel kort geleden. Wie weleens in Zuid-Afrika is geweest, heeft ongetwijfeld wel iets meegekregen van de geschiedenis van het land. Daarvoor hoef je naar mijn idee geen museum over de apartheid te bezoeken. Ook hoef je je niet onwijs in te lezen over dit onderwerp. De verschillen tussen rijk en arm (blank en donker) zijn daar duidelijk aanwezig, maar het gekke is dat je als blanke ook gemakkelijk je ogen zou kunnen sluiten voor deze verschillen. Blanken en donkeren leven in Zuid-Afrika immers nog altijd min of meer gescheiden. En hoewel er heel wat initiatieven en organisaties zijn die zich hardmaken voor de verbetering van omstandigheden in armere wijken kun je wel stellen dat er nog een heel lange weg te gaan is.

Afgelopen januari reisde ik door een deel van Zuid-Afrika en werd ik om eerlijk te zijn echt overvallen door de verschillen tussen rijk en arm. Van tevoren had ik bedacht dat ik absoluut geen township wilde bezoeken, ‘want dat zou voelen als aapjes kijken’. Eenmaal daar besloten we om toch een bezoek te brengen aan Langa, één van de ‘betere’ townships. Onze tourguide probeerde ons ervan te overtuigen dat de omstandigheden hier echt niet zo slecht waren als iedereen dacht en hij bracht ons dan ook voornamelijk naar het goede deel van de wijk. Later vervolgden we onze reis door Zuid-Afrika en hoe verder we van Kaapstad verwijderd waren, hoe slechter de omstandigheden in de townships. Als blanke kun je niet zomaar een township in en wij deden dit dan ook niet zonder begeleiding, maar vanaf de autoweg konden we al genoeg zien: hier is iets helemaal niet oké.

Toen ik de fotoserie van de Kaapse fotograaf Johnny Miller zag, bevestigde dat mijn gevoel. Hij stuurde een drone de lucht in om foto’s te maken van de townships en de luxe villawijken, die vlak naast elkaar liggen. Hij deed dit om de verschillen te laten zien vanuit een ander perspectief, een perspectief dat wij als mensen niet snel kunnen aannemen. Bovenstaande video laat de verschillen zien en geeft gelijk iets meer info. Hieronder de indrukwekkende fotoserie.

Maar in Zuid-Afrika gebeurt natuurlijk ook veel moois en ook op het gebied van design. Zo is er het prachtige merk Mezzanine en Skinny laMinx (ook verkrijgbaar in Nederland).

www.unequalscenes.com

Reageer op artikel:
Op deze luchtfoto’s worden de verschillen in Zuid-Afrika heel duidelijk
Sluiten