Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Trending 24 jul 2016

Te gek nieuws: de ontwerpen van Le Corbusier op de Werelderfgoedlijst

Le Corbusier is één van mijn favoriete ontwerpers. En met mij van velen anderen. Hij wordt niet voor niets dé architect van de twintigste eeuw genoemd. Toch heeft Charles-Édouard Jeanneret-Gris, zoals zijn echte naam luidt, het niet altijd even makkelijk gehad. Door zijn ontwerpen heeft hij een veel fans, maar tijdens zijn hoogtijdagen kreeg hij ook veel kritiek. Zijn visie op stedenbouw en zijn grote, betonnen gebouwen vielen niet bij iedereen in de smaak. Zijn ontwerpen werden zelfs ‘de dood van de architectuur’ genoemd. En nu, 51 jaar na zijn overlijden, wordt er te gek nieuws naar buiten gebracht. UNESCO heeft namelijk de ontwerpen van Le Corbusier op de Werelderfgoedlijst gezet. En dat is nogal wat.

In dit artikel vertellen we je alles over deze lijst, wat het precies inhoudt en waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast maakten we een fijne selectie van onze favoriete gebouwen!

De Werelderfgoedlijst

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is UNESCO precies? En waarom is het zo belangrijk dat bepaalde gebouwen en gebieden op de werelderfgoedlijst terechtkomen? UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) bestaat uit 21 vertegenwoordigers van over de hele wereld. Deze vertegenwoordigers stellen een lijst samen met cultureel of natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als uniek en onvervangbaar. Volgens hen is het erfgoed op de lijst niet alleen belangrijk voor het cultuurbehoud van het betreffende land, maar ook voor de hele wereld. Als land kun je bepaald erfgoed aandragen bij de UNESCO.

De lijst is onderverdeeld in verschillende categorieën: onroerend werelderfgoed (bijvoorbeeld de Grand Canyon in Canada of de Eiffeltoren), immaterieel werelderfgoed (denk aan de Argentijnse Tango of Chinese kalligrafie) en documenten (met onder anderen het dagboek van Anne Frank en Middeleeuwse manuscripten). Helaas is er ook een lijst van bedreigd werelderfgoed in het leven geroepen. Dit kan zijn door beschadiging of instorting door natuurverschijnselen, vandalisme of oorlog.

Bekende werelderfgoederen in Nederland zijn bijvoorbeeld het Rietveld Schröderhuis, droogmakerij de Beemster, de grachtengordel van Amsterdam en de Waddenzee.

La Cité Radieuse in Marseille, Frankrijk

Goed, terug naar Le Corbusier. Want het feit dat er zeventien projecten, verspreid over zeven landen zijn toegevoegd aan de lijst is nogal een nog big deal. Het verzoek is ingediend door de verschillende landen waar zijn ontwerpen te vinden zijn, en ook dat is heel bijzonder. Volgens UNESCO heeft zijn gehele schepping als cultuurerfgoed deze plek verdiend omdat Le Corbusier met zijn gebouwen een nieuwe manier van ontwerpen heeft laten zien en zijn stempel heeft gedrukt op de architectuur na de Eerste Wereldoorlog. Hij maakte veelal gebruik van ijzer, glas en beton. Destijds was niet iedereen fan van deze bouwstijl, maar volgens UNESCO hebben deze ontwerpen gezorgd voor een ommezwaai in de architectuur.

De Kapel van Ronchamp, Frankrijk

Le Corbusier House in Stuttgart, Duitsland

These 17 buildings reflect the solutions that the Modern Movement sought to apply during the 20th century to the challenges of inventing new architectural techniques to respond to the needs of society. These masterpieces of creative genius also attest to the internationalization of architectural practice across the planet

Volgens ons kun je als ontwerper geen groter compliment krijgen!

Bron: Xia Zhi
Bron: Xia Zhi

Het Nationale Museum voor de Westerse kunst in Tokyo, Japan

Bekijk ook deze Interior Icons, waarin we je alles vertellen over een van zijn bekendste meubelstukken: de chaise longue.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te gek nieuws: de ontwerpen van Le Corbusier op de Werelderfgoedlijst
Sluiten