Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 6 mei 2019

Onkruid verwijderen kan het beste op deze 3 manieren

Het is een klusje in de tuin waar we allemaal een hekel aan lijken te hebben: onkruid verwijderen. Er zijn meerdere manieren waarop je onkruid uit je tuin kan krijgen. Milieuvriendelijke, maar ook iets minder vriendelijke manieren. Waar wij natuurlijk altijd voor de eerste optie gaan, hebben we ze toch allemaal even op een rijtje gezet.

Wat precies onder de noemen onkruid valt, is nogal vaag. Een plant is namelijk pas onkruid, als mensen het onkruid vinden. Vaak hebben we het dan over een plant die het zo goed doet in de tuin, dat we er geen controle meer over hebben. En dan wordt het vervelend, dus benoemen we het tot onkruid.

Onkruid zijn we dus liever kwijt dan rijk. Wil jij ook weten hoe je onkruid het beste uit je tuin kan verwijderen? Met deze tips helpen we je een handje op weg.

Met de hand, een schoffel en een schepje onkruid verwijderen

Veel onkruid is gemakkelijk te verwijderen met een schoffel en schepje. Wacht hier niet te lang mee, want hoe groter het onkruid wordt, hoe lastiger het te verwijderen is.

Je kunt het plukken van het onkruid het beste doen als het net geregend heeft, dan is de grond nog nat en kan je het onkruid met wortels en al eruit trekken. Krijg je de wortels alsnog niet goed los? Gebruik dan je schoffel om de wortels voorzichtig los te trekken. Probeer altijd zo veel mogelijk wortels te verwijderen.

Onkruid wegbranden

Een iets minder vriendelijke manier, is het wegbranden van onkruid. Deze manier is niet geschikt voor onkruid dat in de tuin staat (je wilt de andere planten immers niet verbranden), maar wel voor terrassen en tuinpaden.

Onkruid wegbranden gaat meestal met een vlam uit een flesje butagas. Ga hiervoor vooral even langs het tuincentrum, want er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. En we zeggen het er nog maar even bij: pas op voor brand.

Onkruid verwijderen met bestrijdingsmiddelen

Het is sinds 2008 al verboden om onkruid te bestrijden met bestrijdingsmiddelen die slecht voor het milieu zijn. Er zijn echter nog wel een paar ecologisch verantwoorde middelen op de markt die gebruikt kunnen worden. Vaak spuit je het bestrijdingsmiddel op de bladeren van het onkruid, waarna het middel opgenomen wordt door de plant. Hierdoor wordt de plant tot in de wortels gedood.

Gebruik deze alleen als het windstil is, want je wilt niet dat het middel op je mooie tuinplanten komt. Gebruik ook nooit meer dan de verpakking vertelt, en laat kinderen en huisdieren een tijdje niet in de tuin.

Aan de slag in de tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onkruid verwijderen kan het beste op deze 3 manieren
Sluiten