Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 17 apr 2020

Het terras netjes maken? Alles wat je moet weten over onkruid bestrijden met azijn

Onkruid bestrijden kan een lastig en frustrerend taakje zijn, want het blijft maar terugkomen. Daarom gaan we graag op zoek naar effectievere manieren om onkruid te bestrijden. Veel mensen grijpen naar azijn om onkruid te bestrijden. Maar is onkruid bestrijden met azijn wel zo effectief?

De tijd om weer aan de tuin te werken is aangebroken. We gaan weer massaal leuke tuinmeubelen aanschaffen en bezig met de tuin. Dat lastige onkruid komt dan ook weer om de hoek kijken, want dat moeten we wel goed bijhouden. Dit zijn drie goede manieren om onkruid te verwijderen.

Hoe werkt onkruid bestrijden met azijn?

Veel onkruid is vervelend en daarom grijpen we vaak al snel naar een snelle goedkope oplossing. Azijn is namelijk lekker goedkoop en makkelijk te gebruiken.

En ja, azijn zorgt ervoor dat onkruid snel geel wordt en verlept. Echter groeit onkruid vanuit de wortels ook snel weer terug en dat geldt zeker voor onkruid met dikke wortels. Azijn heeft geen preventieve werking dus je moet het keer op keer weer gebruiken. Bovendien moet je nadat het onkruid is verlept, het alsnog zelf uit de grond halen.

Wat doet azijn voor het milieu?

Schoonmaakazijn en natuurazijn hebben allebei een hoog zuurgehalte en beide zijn daarom ook erg schadelijk voor het milieu. De naam natuurazijn is misschien een beetje verwarrend, maar is alsnog schadelijk voor het milieu. De Rijksoverheid verbiedt het gebruik van azijn en chloor in de tuin zelfs.

Het gebruik van azijn tegen onkruid is namelijk schadelijk voor nuttige diertjes als bijen. En dat moeten we voorkomen, want bijen zijn al aan het verdwijnen. Daarnaast wordt door azijn het grondwater verontreinigd en het kost veel moeite om zuren weer uit grondwater te krijgen. We hebben veel liever een milieuvriendelijke tuin.

Tipje: verwijder onkruid gewoon regelmatig met de hand en een schepje. Dit is namelijk altijd goed. Als je het regelmatig doet, maak je het behapbaar voor jezelf en is het helemaal geen grote taak.

Bron: Huis en Tuin info

Inspiratie voor in de tuin nodig?

  • Fijn: met deze tips begin je dit jaar nog aan je eigen moestuin
  • Maak je eigen kruidentuintje voor binnen én buiten
  • Planten als diervriendelijke manier om katten uit je tuin te houden