Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 15 dec 2020

Van A tot Z een nieuw huis: dit is wat een onderzoeksplicht precies inhoudt

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Als koper heb je een onderzoeksplicht, en daar vertellen we je deze week meer over.

De verkoper heeft een meldingsplicht – hij moet jou dus op de hoogte brengen van eventuele gebreken van het huis. Maar ook jij als koper hebt een onderzoeksplicht. Deze plichten zorgen ervoor dat er na de aankoop geen vervelende zaken aan het licht komen. Je wilt tenslotte een huis kopen dat in goede staat is, toch?

Dit is wat een onderzoeksplicht inhoudt

Laten we direct met de deur in huis vallen. Als je niet voldoet aan je onderzoeksplicht wordt het vrij lastig om achteraf kosten voor herstel van de verkoper te krijgen. Bovendien kan je ook problemen krijgen met het ontbinden van de koopakte. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je allemaal op moet letten.

Onderhoud van het huis

De staat van de woning is enorm belangrijk. Controleer of de woning sporen van lekkage heeft en let ook op loslatende plinten, kieren en kozijnen. Bekijk de muren en het plafond. Controleer het huis volledig op vochtplekken en vraag waar die vandaan komen.

Vertrouw je jezelf hier niet echt op en wil je zeker van je zaak zijn? Ga dan voor een bouwkundige keuring – in een taxatierapport staat namelijk precies welke gebreken een huis heeft.

Verplichtingen van het huis

Ga ook na of er bepaalde verplichtingen zijn waar jij je als nieuwe eigenaar aan moet houden. Een kettingbeding houdt bijvoorbeeld in dat je verplicht bent om de voortuin te onderhouden.

Bij een erfdienstbaarheid betekent het dat jouw buren door jouw tuin naar hun voordeur mogen lopen. Dit wordt het ‘recht van overpad’ genoemd.

Als er sprake is van een kettingbeding of erfdienstbaarheid, staat dit vaak omschreven in de eigendomsakte van de woning – daar kun je de verkoopmakelaar om vragen.

Het bestemmingsplan

Controleer ook wat toekomstige plannen voor de wijk zijn. Of er hoge flats naast je huis worden gebouwd en aan welke richtlijnen jij je moet houden als je bijvoorbeeld een garage aan je huis wilt bouwen. Bestemmingsplannen kun je opvragen via Ruimtelijkeplannen.nl.

Bodemverontreiniging

Ook is het belangrijk om te weten of de grond goed is. Op Bodemloket.nl en ook bij de gemeente kun je terecht voor informatie.

Erfpacht

Een ander belangrijk punt is erfpacht. Je moet zeker weten of het huis op eigen grond of op erfpachtgrond staat. Als het huis op erfpachtgrond staat word je namelijk geen eigenaar van de grond, maar erfpachter. Je bent dan verplicht jaarlijks canon (huur) te betalen. Een vuistregel om de hoogte van canon te berekenen is als volgt: je betaalt per jaar 5% van de grondwaarde.

Meer lezen over deze rubriek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

FundaEigen Huis

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: dit is wat een onderzoeksplicht precies inhoudt
Sluiten