Naomi Pater
Naomi Pater Nieuws 27 feb 2022

Uit onderzoek blijkt: de vrouw doet nog stééds veel meer in het huishouden dan een man

Stofzuigen, ramen lappen, de was doen en boodschappen halen: we hebben wekelijks flink wat huishoudelijke taken. Vooral naast een 40-urige werkweek, een eventueel gezin en je sociale contacten, is dit soms bijna niet te doen. Uit onderzoek blijkt ook nog dat vrouwen meer huishoudelijke taken doen dan mannen.

Ondertussen zijn wij vrouwen wél meer gaan werken, dus we houden amper tijd over voor onszelf. Wij zetten de meest herkenbare situaties mét onderzoekscijfers voor je op een rijtje.

Zoveel tijd spenderen we nog stééds aan het huishouden

Van oudsher nam de vrouw (bijna) alle taken op zich in het huishouden. De man werkte 40-uur per week en de vrouw stond achter het fornuis. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval en werken vrouwen ook.

Qua huishouding blijkt alleen dat de vrouwen nog stééds het meeste doen. Uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Zizo onder tweeverdieners in Nederland blijkt dat we er gemiddeld 15,5 uur per week aan besteden.

Onder de mannen zegt 49% dat hun partner het meeste doet, terwijl de ruime meerderheid (70%) van de vrouwen aangeeft het meeste te doen in het huishouden. Maar een kwart (26%) geeft aan de de taken eerlijk verdeeld zijn.

Dit zorgt dus voor een hoop irritaties binnen een relatie. De akkefietjes gaan vaak over het opgeruimd houden van ruimtes en ook ook het vragen aan de partner om iets te doen (omdat het anders niet gebeurt).

De gevolgen van thuiswerken

Sinds we meer tijd binnenshuis doorbrengen en onze woonkamer moesten omtoveren tot thuiswerkplek, is het werk/privébalans flink verstoord. We werken op ongewone, nieuwe, geïmproviseerde plekken en die leiden soms best af blijkt uit onderzoek.

Zo denken we tijdens het thuiswerken massaal aan onze huishoudelijke taken die we nog moeten doen. Ongeveer 30% geeft aan dat het meer rust zou geven op het werk wanneer ze minder dingen aan hun hoofd hebben die ze thuis nog moeten doen.

Het is niet gek dus dat we die huishoudelijke taken steeds meer onder werktijd proberen te proppen. Zo creëren we meer rust en winnen we wat tijd. Van de respondenten is 57% zelfs bereid mee te betalen aan een huishoudelijke hulp in de arbeidsvoorwaarden. Moet je nagaan!

Meer privétijd

In het onderzoek zijn de respondenten van mening dat ze meer privétijd nodig hebben om alle ballen hoog te kunnen houden en een betere werk/privébalans te creëren. Met die extra tijd zouden de deelnemers meer tijd besteden aan dagjes weg met het gezin, sociale contacten en lezen.

Toch worden deze dingen nog steeds vooruit geschoven, omdat we dus zoveel moeten doen in het huishouden. Zonde gewoon, want het leven draait ook om ontspanning en gezelligheid. Hoog tijd dat we meer tijd vrijmaken voor wat écht belangrijk is.

Begin dus maar eens met het beter verdelen van de huishoudelijke taken en laat je partner dit artikel vooral even lezen.

4 manieren om je kookboeken stylish op te bergen in de keuken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Zizo

Reageer op artikel:
Uit onderzoek blijkt: de vrouw doet nog stééds veel meer in het huishouden dan een man
Sluiten