Onder het nieuwe museumplein in Limburg schuilt een verborgen wereld

Voor bijzondere gebouwen hoeven we gelukkig niet altijd de grens over. Ons kleine landje staat namelijk vol met toffe architectuur. Van oude panden in de stad tot creatieve kantoren en bijzondere musea. Dat laatste is trouwens vaak alles behalve suf en stoffig! Sinds kort is ook het Limburgse Kerkrade twee bijzondere bouwwerken rijker op het Museumplein Limburg. De twee gebouwen zijn ontworpen door het Rotterdamse Shift Architecture Urbanism en wij moeten zeggen dat de beelden er veelbelovend uitzien!

Aan het bestaande Discovery Center Continium maakte het architectenbureau twee nieuwe gebouwen vast: designmuseum Cube en Earth Theater Columbus. Kerkrade heeft hiermee het eerste designmuseum van Nederland én het eerste omgekeerde planetarium van Europa. Kijk maar even mee..

De drie musea zijn zowel bovengronds als ondergronds met elkaar verbonden en brengen techniek, wetenschap en design bij elkaar in één museumkwartier. De gebouwen vormen een abstracte compositie door de drie verschillende volumes: een bol, een lange rechthoekige balk en een kubus. In totaal zijn de bouwwerken vijfenzeventighonderd vierkante meter groot, waarvan een vrij groot deel onder de grond ligt. Dit is een van de manieren waardoor oud met nieuw verbonden wordt.

De trappen en vloeren in het verlaagde deel (inclusief het verdiepte museumplein) zijn gemaakt van rood gekleurd beton. Hierdoor krijgt de hele ‘onderwereld’ het karakter van een uitgraving met een aardse uitstraling die verwijst naar het mijnbouwverleden van de regio. De betonnen wanden zijn gegoten in een bekisting van rode latten van ruw hout. Die latten zijn later verwijderd, maar nog wel zichtbaar door de houtnerf afdruk in het beton. Deze ambachtelijke uitstraling past bij het industriële karakter van het exterieur van de gebouwen.

Cube, het designmuseum, is letterlijk een kubus van eenentwintig bij eenentwintig bij eenentwintig meter. Onder de normale wanden heeft het gebouw een glazen plint, waardoor het net lijkt alsof de kubus boven de grond zweeft. Dit glazen deel zorgt voor daglicht in de ondergrondse ruimte. Cube is gemaakt van prefab betonelementen die het gebouw van binnen een stoer tintje geven. Vanbuiten is het gebouw gehuld in een stalen gevouwen jasje.

Het bolvormige gebouw Columbus is half bovengronds en half ondergronds. In het onderste deel zit het Earth Theater; een omgekeerd planetarium waar je uitkijkt op een 3D aarde. In de tachtig meter lange half zwevende balk zitten kantoren en conferentieruimtes.

Ook het Biesbosch Museum opende laatst na een toffe transformatie opnieuw haar deuren en dat ziet er heel cool uit! Benieuwd naar de nieuwe look? Bekijk het hier.

www.shift-au.com

Reageer op artikel:
Onder het nieuwe museumplein in Limburg schuilt een verborgen wereld
Sluiten