Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 20 feb 2020

Planten stekken voor beginners: de Oleander stekken

Wij op de redactie van Roomed zijn onwijs dol op het stekken van planten. Planten stekken wordt ook steeds populairder. Het is immers erg leuk om van jouw favoriete plant niet één, maar twee exemplaren te hebben. We vertellen je maar al te graag over het stekken van jouw favoriete planten. Vandaag gaan we de Oleander stekken.

Een fijne plant met schattige roze bloemetjes, dat is de Oleander. Waarom zou je er niet veel meer van willen hebben? Door het stekken van de Oleander geef je hem wat meer ruimte en heb je een jong nieuw plantje.

Heb je de smaak van het stekken te pakken? Met deze tips tover je je schuur om tot een waar stek-paradijs.

Alles wat je wil weten over je Oleander stekken

Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen.

Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar. De stek moet de lengte hebben van ongeveer twee of drie bladpaden. Snijd, met je mesje of schaar, de stek vlak onder een bladpaar af. Haal vervolgens de onderste bladeren weg.

De Oleander stekken in de grond

Als je de wortels van je stek niet per se wil zien groeien en de stek gewoon gelijk lekker in zijn potje wil hebben, dan kun je hem in de grond stekken. De stek doet het ‘t best in een combinatie van scherp zand en potgrond.

Zet vervolgens de stek op een warme en lichte plek. De Oleander-stek heeft een goede vochthuishouding nodig; het moet vochtig zijn, maar zeker niet te nat!

Voeg eventueel wat stekpoeder aan je stekje toe om hem een gezonde boost te geven.

De Oleander stekken in water

Een Oleander stekken kan ook heel goed in water. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een vaasje of een flesje met ruim water. Zet vervolgens de afgesneden stek in het water.

Vervang iedere week het water zodat de stek steeds genoeg voedingsstoffen heeft. In water kun je de wortels zien groeien, dus dat is het leuke daaraan. Zorg er wel voor dat de bladeren van de Oleander het water niet raken, want die kunnen daardoor gaan schimmelen.

Zodra er voldoende wortels zijn ontstaan, kan de stek opgepot worden.

Wil je meer weten over het stekken van planten? Dat kan natuurlijk!

Bron: Tuincentrum Koeman en Murcia Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Planten stekken voor beginners: de Oleander stekken
Sluiten