Nooit meer ruzie! Deze robot zet jouw IKEA meubels in elkaar

We gaan er niet omheen draaien: ook bij ons thuis zorgt het in elkaar zetten van een IKEA meubel gegarandeerd voor een fikse ruzie. Op de een of andere manier lukt het nooit in één keer en houden we ALTIJD schroeven over (hoe dan?!). Gelukkig hebben onze vrienden van Want de oplossing gevonden: een robot die in een handomdraai jouw IKEA-meubels in elkaar zet. Klinkt ideaal, niet?

Iedereen weet dat Ikea meubels hartstikke handig zijn om je huis redelijk goedkoop een stijl-injectie te geven en met de vele Ikea hacks kun je ze ook nog eens omtoveren tot allerlei andere meubelstukken. Het enige problematische punt blijft natuurlijk altijd de constructie. Dat moet je zeker niet samen met je partner doen, maar in je eentje wordt het vaak ook een chaos. Onderzoekers aan de NanyangTechnological University in Singapore hebben wellicht de oplossing. Het is ze gelukt een robot dusdanig te programmeren, dat hij een Stefan stoel van Ikea zelfstandig in elkaar wist te zetten.

Rommelige omgeving voor robot

Dr. Quang-Cuong Pam en collega’s beschrijven in een paper, gepubliceerd in Science Robotics, hun unieke project. Pham geeft aan dat hij geen ander project kent met een vergelijkbare constructieopdracht.

Ten eerste hebben de onderzoekers voor hun robot alleen dingen gebruikt, die voor iedereen gewoon in de winkel te koop zijn.

Daarnaast werden de verschillende onderdelen van de Ikea stoel niet netjes geordend, maar in een wirwar in de omgeving geplaatst. Dat komt namelijk meer overeen met hoe de meeste mensen iets in elkaar zouden zetten.

Voorlopig alleen een stoel

Hoewel we het al indrukwekkend vinden dat de robot het voor elkaar wist te krijgen de stoel in elkaar te zetten, is er duidelijk nog veel werk aan de winkel. Ten eerste is de Stefan stoel ook het enige Ikea object dat de robot in elkaar kan zetten.

De instructies zijn namelijk expliciet voor de betreffende stoel ingeprogrammeerd. Ten tweede doet de robot er zo’n 20 minuten over om zijn klusje te klaren, wat waarschijnlijk langer is dan je er zelf over zou doen.

Instructies begrijpen dankzij AI

De onderzoekers gaan gelukkig verder met de robot. Ze willen hem geavanceerder maken met behulp van kunstmatige intelligentie. Hierdoor zou de robot geschreven of gesproken Ikea instructies  moeten kunnen begrijpen, zodat niet elke stap geprogrammeerd hoeft te worden en hij alles in elkaar zou kunnen zetten (mits Ikea’s instructies duidelijk zijn).

Daarnaast is het de bedoeling dat hij ook ingezet wordt in andere ongestructureerde omgevingen. Hij zou onder andere inspecties uit kunnen voeren en in de boor-wereld aan de slag kunnen.

Hoewel robotten in films vaak de baldadige kant op gaan, zijn ze tot dat punt meestal erg nuttig. Een robot die je Ikea spullen voor je in elkaar zet is toch geniaal? Een andere handige robot is deze Koreaanse, die ervoor zorgt dat je niet meer eenzaam bent.

Dit artikel verscheen eerder op Want.nl

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Nooit meer ruzie! Deze robot zet jouw IKEA meubels in elkaar
Sluiten