Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Tips 28 sep 2016

Nooit meer doen! 6x schoonmaak don’ts op een rijtje

Schoonmaken is een vak apart en zeker wanneer het tijd is voor een grote, grondige schoonmaak komen ook wij er wel eens achter dat er best wat kennis bij komt kijken. Zo weet iedereen bijvoorbeeld wel dat je geen vloeibaar afwasmiddel in de vaatwasser moet mikken (…toch?) en dat je met vettig schoonmaakmiddel geen ramen kunt lappen. Maar er zijn ook genoeg schoonmaak don’ts waar velen geen weet van hebben. En daarom zetten we ze voor jou op een rijtje, inclusief schoonmaak tips voor wat je beter wél kunt doen.

Voordat je begint, doe je er goed aan om eerst even flink op te ruimen. Daarvoor kun je de KonMari methode gebruiken. In dit artikel zetten we de basics van deze techniek nog even op een rijtje.

1. Schoonmaken met een droge doek

Bij bepaalde meubels staat weleens in de handleiding dat je de onderdelen het beste kunt schoonmaken met een droge doek. Feit blijft dat je het stof dan enkel verplaatst en écht schoon wordt het dan niet. Spuit met een plantenspuit de doek een beetje vochtig – zeker niet té! – en neem het meubel af. Wanneer je er daarna meteen overheen gaat met een droge theedoek is er niets aan de hand.

2. Een mix van schoonmaakmiddelen

Ook de Roomed redactie maakte zich hier wel eens schuldig aan: bij een goede opruimsessie de restjes schoonmaak middelen bij elkaar in één fles gooien. Of in de emmer twee verschillende soorten gieten omdat ze beide zo lekker ruiken. Niet meer doen! In verschillende schoonmaakmiddelen zitten verschillende stoffen die verkeerd op elkaar kunnen reageren. Vooral met bleek, ammoniak en azijn kan het fout gaan. De giftige gassen die kunnen ontstaan zijn slecht voor je gezondheid!

3. Het verkeerde middel gebruiken voor natuursteen

Bepaalde soorten natuursteen, zoals marmer of kalksteen, zijn poreus. Voor het reinigen van deze soorten heb je een mild schoonmaakmiddel nodig. Vloeistoffen waar veel zuur in zit, bijvoorbeeld azijn, tasten het kalk van de steen aan. Koop voor je mooie aanrechtblad, badkamertegels of vloer dus een geschikt middel.

>> De mooiste inspiratie voor een marmeren badkamer

4. Vlekken in het tapijt schoonmaken met (af)wasmiddel

Middelen waar je normaal de afwas meedoet of je kleding mee reinigt, zijn niet geschikt voor het interieur. De vlek uit het tapijt krijg je er misschien wel uit, maar beide middelen laten een vettig laagje achter wat juist stof aantrekt en waar vuil aan blijft ‘hangen’. Voor je het weet zit je met een stoffige vlek in je tapijt die nog eens extra opvalt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Gebruik daarom een schoonmaakmiddel speciaal voor (hoogpolig) tapijt. Olie- en vetvlekken kun je verwijderen met baking soda. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

5. Sprayen en meteen afnemen

Gebruik je in de keuken altijd een sprayflacon met een beetje water en (desinfecterend) schoonmaakmiddel? Handig en super hygiënisch! We snappen dat je vieze vlekken het liefst meteen schoonmaakt, maar je doet er goed aan om na het sprayen even te wachten. Na circa dertig seconden is het schoonmaakmiddel ingewerkt en maken bacteriën minder kans.

6. Roest verwijderen met bleek

Heb je last van roest in bijvoorbeeld de badkamer, garage of keuken? Je eerste gedachte is waarschijnlijk dat je hier een sterk middel voor nodig hebt. Dat klopt, maar bleek is niet de oplossing. Bleek trekt juist ín het roest, waardoor het nog moeilijker wordt om het weg te krijgen.

Benieuwd naar nog meer schoonmaak tips?

Vier gratis printables voor in je interieur?

Meld je aan voor de mailing en ontvang ze direct in je inbox!

Reageer op artikel:
Nooit meer doen! 6x schoonmaak don’ts op een rijtje
Sluiten