Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Tafels 30 juli 2016

De Noguchi tafel door Isamu Noguchi voor Herman Miller

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Waar normaliter in onze Interior Icons meteen een belletje gaat rinkelen bij de naam van de designer, is dat met dit ontwerp waarschijnlijk niet meteen het geval. Eigenlijk gek, want deze bijzondere koffietafel draagt de naam van de ontwerper. De Noguchi tafel is zo’n typisch geval van ‘ik herken ‘m meteen maar weet eigenlijk niet door wie het is ontworpen’. Laten we daar dan nu verandering in brengen! Wij presenteren u: de Noguchi tafel, ontworpen door Isamu Noguchi.

Bekijk ook: Mirror Ball door Tom Dixon

Bron: Alvhem

Het ontwerp

Isamu Noguchi werd in 1939 gevraagd om een tafel te ontwerpen voor de toenmalige directeur van het MoMA in New York. In de jaren daarop schaafde Noguchi het ontwerp nog wat bij. George Nelson – een van de bekendste ontwerpers bij Herman Miller – schreef een artikel genaamd ‘How To Make A Table’, en vroeg Noguchi of hij bij het artikel beeld mocht gebruiken van de Noguchi tafel. Hiermee werd het ontwerp bekender en bekender en besloot Herman Miller de tafel in productie te nemen.

De tafel valt op door haar vloeiende lijnen en is te plaatsen in de stijl Biomorfisme, een kunststroming die tussen 1935 en 1955 hoogtij vierde. Biomorfisme is te herkennen aan vloeiende, natuurlijk vormen in combinatie met high-tech materialen. Architecte Zaha Hadid haalde ook veel inspiratie uit het Biomorfisme. Bekijk hier haar mooiste ontwerpen!

De tafel bestaat uit drie delen: een glazen blad en twee houten poten die aan elkaar zijn bevestigd. De vloeiende poten hebben afgeronde hoeken om de natuurlijke lijnen nog eens extra te onderstrepen. De tafel is verkrijgbaar in licht esdoornhout, walnoot en zwart essen.

Bron: Rue Mag

Ook leuk om te weten

  • De Noguchi tafel is bijzonder, maar niet schaars. Dat komt omdat de tafel tussen 1947 en 1973 veelvuldig is geproduceerd door Herman Miller.
  • Sinds 2002 heeft Vitra enkele ontwerpen uit het oeuvre van Isamu Noguchi opgenomen, waaronder ook de Noguchi tafel.

Everything is sculpture

Bron: Noguchi Foundation

Over Isamu Noguchi
Isamu Noguchi (1904-1988) was een Japans-Amerikaanse ontwerper. Hij ontwierp voornamelijk (tuin)sculpturen en was ook verantwoordelijk voor de decors van choreografe Martha Graham. De vloeiende lijnen uit deze decors paste hij ook toe op al zijn ontwerpen. In 1947 sloot hij zich aan bij Herman Miller, waar hij nauw samenwerkte met onder andere George Nelson en Charles Eames.

Reageer op artikel:
De Noguchi tafel door Isamu Noguchi voor Herman Miller
Sluiten