Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 4 aug 2021

Op huizenjacht? Gebruik dan ál je zintuigen en dit is hoe je dat doet

Op zoek naar een nieuwe thuis? Kijk, proef, ruik, hoor en tast wat af! Je zintuigen kunnen je heel goed helpen bij je huizenjacht, maar hoe je ze het best kunt benutten daar zullen we jou bij helpen. Dan kan je zo beginnen met het zoeken naar een stijl voor je nieuwe woning.

Van het ene zintuig is het nut eerder in te zien dan het ander, maar een ding is zeker: je kunt ze állemaal gebruiken bij een bezichtiging. Wij vertellen hoe.

Één nieuwe woning door middel van je 5 zintuigen

1. Zien

Iedereen gebruikt zijn ogen wel als ze bij een open huis gaan kijken, maar waar moet je voor uitkijken? We hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten:

  • Ongelijkheden in verf
  • Vloer overgangen
  • Lekkage onder de wasbak
  • Verzonken beton bij de oprit
  • Muizenpoep in de voorraadkast

2. Proeven

Je zult misschien wel denken, wat kun je nu proeven in je nieuwe woning? Er is beslist iets waarbij dat kan: het water uit de kraan. Breng daarom een bijna leeg flesje water mee dan kun je altijd vragen of je daar je fles water mag vullen. Zo kun je erachter komen of het water een rare geur of smaak heeft.

Het kraanwater in Nederland behoort tot een van de zuiverste, dus als het een rare smaak heeft is de kans misschien wel groter dat er iets meer speelt.

3. Horen

Al is je makelaar nog zo gezellig, neem een paar minuten stilte om het geluid in de omgeving zowel binnen als buiten op te nemen. Dan krijg je een idee van hoe goed en wat voor geluid je hoort zou je daar straks gaan wonen.

Woon je niet te ver weg? Misschien is het dan een idee om een keer rond de spits in de buurt van je mogelijke woning te gaan wandelen om erachter te komen of het een rustige of luidruchtige buurt is.

4. Ruiken

Op je neus moet je het meest vertrouwen tijdens een huizenjacht. Ruik je vieze luchtjes zoals sigarettenrook, urine of schimmel? Probeer dan erachter te komen wat de bron is en of deze makkelijk te verhelpen is. Een probleem als deze is meestal geen goede indicator voor de rest van het huis.

Vieze luchtjes zijn niet de enige waar je op je hoede voor moet zijn. Overheersende chemische geuren van bleek of luchtverfrissers kunnen gebruikt worden om andere geuren mee te verbergen.

5. Voelen

Eerder hadden we al genoemd dat je moest uitkijken voor ongelijkheden in verf aan de muren. Het is slim om deze wanden voor vocht af te tasten aangezien het naar lekkage kan wijzen.

Daarna kun je je handen helemaal nat maken door even te voelen hoe lang het duurt voor je heet water uit de kraan krijgt. Temperatuur checks zijn niet verkeerd om te doen, dus vergeet ook niet de verwarming en het fornuis te testen. .

Ook moet de vloer niet te scheef onder je voeten lopen. Voel daarom goed of de grond in huis gelijk loopt en de tegels niet te glad zijn. Voor een oneven terrein moet je al snel iemand inschakelen.

Wil je op meer vertrouwen dan alleen je zintuigen om een nieuwe woning te vinden? Lees dan ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Op huizenjacht? Gebruik dan ál je zintuigen en dit is hoe je dat doet
Sluiten