Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 24 mei 2019

5 vragen om jezelf te stellen bij het kiezen van een nieuwe kleur verf

De kleur op de muur is dé smaakmaker bij de sfeer van een ruimte. No pressure, maar het is het eerste wat je ziet als je een kamer binnenstapt. Niet dat leuke vaasje dat je hebt gestylet op de koffietafel. Onze allerbelangrijkste tip is daarom om een nieuwe kleur verf niet impulsief te kiezen, maar er goed over na te denken.

Deze vijf vragen helpen je een handje om goed te overwegen welke kleur verf je het beste kan kiezen voor de ruimte.

Hoe wil ik me voelen als ik de kamer binnenkom?

Zoals we net al zeiden bepaalt de kleur van een kamer veel van de sfeer. Het zorgt er ook voor dat er een beetje persoonlijkheid wordt toegevoegd. De vraag die je moet stellen is dus: wat voor sfeer wil ik in deze kamer creëren? Hoe wil ik me voelen als ik de kamer binnenkom?

Als je wil dat je slaapkamer bijvoorbeeld een oase van rust is, kies je waarschijnlijk voor een cleane uitstraling met een neutrale kleur. In je home office, waar je wel wat energie kan gebruiken, kan je daarom kiezen voor een drukkere en energiekere kleur. Dit verschilt natuurlijk per persoon (en dus per smaak), maar is wel een goede om in je achterhoofd te houden.

Ben ik deze kleur verf zat over vijf jaar?

Het is verleidelijk om een kleur verf te kiezen die op dit moment een ‘kleur van het jaar’ is, maar zorg ervoor dat jij echt verliefd bent op de kleur en ‘m niet alleen maar daarom kiest. Kies dus niet impulsief voor een felle kleur verf, maar neem de tijd om je beslissing te maken.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door verschillende kleurmonsters op je muur te verven. Na een paar dagen beslis je van welke je nou echt het meest blij wordt. Bedenk altijd: het is makkelijker om bijvoorbeeld kussens om te wisselen als je een kleur zat bent. De muren verven is dan veel meer een gedoe.

Meer lezen? Nieuwe kleur op de muur? Zo gebruik je die gekleurde papiertjes uit de bouwmarkt

Past deze kleur bij het licht in deze kamer?

Licht is een enorm belangrijke factor bij het kiezen van een kleur, één die niet vergeten mag worden. Een kleur kan er heel anders uitzien in een winkel of bij iemand anders op de muur. Zoals we net al zeiden is het altijd goed om kleurmonsters te testen in de kamer. Vergeet daarbij niet op alle muren te testen, het licht valt namelijk overal in de kamer anders.

Wat doet de kleur met de ruimte in de kamer?

Dit lijkt misschien een gekke vraag, maar verschillende kleuren hebben een verschillend effect op de ruimte. Zo doen sommige kleuren je ruimte groter lijken dan ‘ie eigenlijk is en hebben andere kleuren juist het tegenovergestelde effect. Hoe lichter en helderder de kleur is, hoe ruimer de kamer zal ogen. Als je juist voor een knussere kamer wil gaan, kan je het beste gaan voor donkerdere kleuren als bordeauxrood, donkergroen of marineblauw.

Lees meer: Doen: ga voor vergrijsd donkergroen op de muur van je slaapkamer

Past dit bij de rest van mijn spullen?

Een ruimte in een nieuwe kleur verven is een redelijk goedkope manier om de hele kamer een frisse upgrade te geven. Het zou daarbij zonde zijn als je geen rekening houdt met de rest van je spullen, zoals bijvoorbeeld het bedframe of de bank.

Bij het kiezen van een nieuwe kleur is het ten eerste belangrijk om te kijken of de kleuren niet vloeken. Maar ook met de materialen van je spullen moet je kijken of de kleur past bij datgene wat je wilt uitstralen.

Meer tips om een kleur te kiezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 vragen om jezelf te stellen bij het kiezen van een nieuwe kleur verf
Sluiten