Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 5 jan 2021

Van A tot Z een nieuw huis: 5 tips om je nieuwe huis praktisch in te richten

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week delen we de ultieme tips zodat je jouw nieuwe huis direct praktisch kunt inrichten.

Nu je dan eindelijk de sleutels in je bezit hebt, kun je gaan nadenken over de inrichting van het huis. Misschien heb je wel al honderden borden aangemaakt op Pinterest, maar nu is het dan echt tijd om knopen door te hakken en bepaalde keuzes te maken.

Zó richt je jouw nieuwe huis praktisch in

Maak eerst plannen zonder dat je ze uitvoert

Hè hè, het huis is dan eindelijk van jou. Het is enorm verleidelijk om direct leuke items te bestellen en je huis vol te stoppen. Maar dat is helaas niet een slimme aanpak. Inspecteer eerst je huis, dit keer anders dan tijdens de bezichtigingen.

Kijk hoe je het maximale uit een bepaalde ruimte kan halen. Zo kan het zijn dat je de woonkamer wilt uitbouwen. Dat doe je natuurlijk beste voordat alle spullen al in huis staan. Bepaal ook wat voor vloer en wandbekleding terug wilt zien in jouw woning. Dit verander je namelijk niet zo vaak als woonaccessoires.

Ten slotte kan je kijken wat voor soort bank er goed in jouw woning past. Combineer je verschillende banken met elkaar of gaat jouw keuze uit naar een L-vorm?

Lees ook: Met deze 8 tips vind én koop je jouw droombank

Benut iedere ruimte goed

Je manier van inrichten kan veel betekenen voor je huis. Zo kan je ervoor kiezen om een kleine kamer in een donkere kleur te verven voor wat meer sfeer, maar je kan de ruimte ook groter laten lijken door neutrale kleuren te gebruiken.

Ga ook niet voor meubels die te groot zijn voor een ruimte. Het is belangrijk dat je er gemakkelijk kunt lopen. Als dit niet het geval is zal het met de tijd namelijk erg op je zenuwen werken.

Bedenk welke spullen je écht in huis nodig hebt en welke niet. Een oude pot verf kan beter in je schuur of garage staan in plaats van in een voorraadkast waarvan je de ruimte hard nodig hebt.

> Dit is dé truc om jouw kleine woonkamer groter te laten lijken

Bepaal wat jouw woonstijl is

Om je huis goed in te kunnen richten dien je eerst te weten wat jij graag terug wilt zien in jouw huis. Wil je jouw interieur zo licht mogelijk houden? Dan zal je de Scandinavische woonstijl te gek vinden. Krijg je geen genoeg van kleur? Ga dan voor de Bohemian woonstijl.

Uiteraard kun je woonstijlen ook combineren. Als dit jouw voorkeur heeft, zorg dan voor een goede balans zodat het uiteindelijk niet chaotisch oogt. Heb je daar moeite mee? We schreven eerder een artikel met vier handige tips voor het goed mixen van verschillende woonstijlen.

Heb je nog echt geen idee? Hier staan alle woonstijlen voor je op een rijtje: Welke woonstijl past bij mij? Alle interieurstijlen op een rijtje

Welke kleuren en materialen zijn onmisbaar?

Ook dien je goed na te denken over de kleuren en materialen die je in je huis wilt. Voor een goede balans kan je je het beste houden aan de 60/30/10-regel.

Dat houdt in dat je een dominante kleur hebt (bijvoorbeeld je muren), een secundaire kleur (denk aan de grote meubels in huis), en tot slot een accentkleur (die terugkomt in de kussens op de bank of in woonaccessoires).

Je kunt veel kleuren prima met elkaar combineren. Bovendien kun je ook gaan voor ton-sur-ton, waarbij je verschillende tinten van één bepaalde kleur gebruikt.

Daarnaast voegen materialen ook veel toe aan je interieur. Als je wilt gaan voor een rustgevende, cozy interieur, ga dan voor natuurlijke materialen zoals rotan, bamboe, wol en bouclé. Als je wilt dat jouw interieur meer luxe uitstraalt, dan zijn fluweel en zijde goede keuzes.

Decoratie komt als laatste

Met woonaccessoires en (wand)decoraties maak je jouw interieur helemaal af. Pas als de vloer en de muren zijn gedaan, je grote meubels hun plekje hebben gekregen en je woonstijl duidelijk is kun je gaan voor een finishing touch met decoraties.

Zo kun je beeldjes plaatsen, een wandkleed ophangen, decoratieve boeken op je salontafel plaatsen en nog veel meer items in huis nemen die bij jouw woonstijl passen.

Meer tips voor het inrichten van je huis

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: 5 tips om je nieuwe huis praktisch in te richten
Sluiten