Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 21 aug 2018

De complete ‘hier moet je op letten bij een nieuwe badkamer’ checklist (volgens een interieur expert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag vertelt Marlies hoe je dat fijne hotel-gevoel ook in je eigen slaapkamer kan toepassen.

Ben jij in de luxepositie dat je zelf je eigen badkamer kan samenstellen? Cool! Hoewel badkamers vaak kleine ruimtes zijn, moet je wel ongeveer 10,000 keuzes maken. Ik help mensen regelmatig met deze keuzes en zal hier de meest voorkomende struikelblokken met je doornemen.

Welke tegels kies je voor een nieuwe badkamer?

Als het aankomt op het uitzoeken van tegels van een nieuwe badkamer zijn er een paar dingen die je moet weten:

Soorten tegels

Allereerst is het handig om te weten dat er een verschil is tussen vloertegels en wandtegels. Een wandtegel kan niet op de vloer omdat ze daar niet sterk genoeg voor zijn. Andersom zou wel weer kunnen maar overleg dit eerst met de tegelzetter. Houd ook rekening met levertijd. Dit klinkt logisch maar toch kom ik regelmatig in de war geraakte planningen tegen door lange levertijden. Ook zijn niet alle tegels geschikt om nat te worden. Check dit dus altijd even vooraf.

Manieren van leggen

Er zijn verschillende manieren waarop je tegels kan leggen en ze hebben allemaal een andere invloed op de ruimte. Door te spelen met deze verschillende manieren kun je met een relatief goedkope tegel toch een chique uitstraling creëren door ze bijvoorbeeld in een visgraat te leggen. Recht leggen geeft over het algemeen een rustige en moderne look. Een halfsteensverband kan een saaie ruimte net dat beetje power geven zonder het te druk te maken. Duik hier echt even in voordat je begint. Je kan namelijk ook hele toffe combinaties maken.

Prijs

Tegelijkertijd kan de manier van het zetten van de tegels de prijs flink beïnvloeden. Pinterest stroomt over van de smalle, ambachtelijk gebakken, langwerpige metrotegels die als een visgraat worden gezet op de wand. Dit ziet er supertof uit maar jaagt de kosten omhoog omdat de tegel zelf duur is en het zetten langer duurt en nog preciezer is dan recht-toe-recht-aan tegelwerk. Dit geldt ook voor die supermooie hexagon tegels. Bedenk dit van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Tip: ben je geen groot fan van voegen schrobben? Kies dan voor een grote donkere tegel met donkere voeg in de douche. Dit gaat je leven echt makkelijker maken.

checklist nieuwe badkamer

De inrichting van je nieuwe badkamer

Ook qua inrichting zijn er een aantal belangrijke beslissingen om te nemen:

Toilet

Het eerste struikelblok is het toilet. Vaak is er op de beneden verdieping een apart toilet aanwezig en wordt nog een apart toilet op de boven verdieping als ‘overbodig’ bestempeld. Ik raad altijd aan om het toilet en de badkamer te scheiden. Gun jezelf ‘de luxe’ om niet te hoeven douchen in iemand anders z’n poeplucht. Het is überhaupt een stuk hygiënischer om niet je tandenborstel, die je elke dag gebruikt, neer te moeten zetten te in een ruimte waar mensen ook uitgebreide klei-sessies hebben.

Vloerverwarming, ja of nee?

Het volgende vraagstuk is vloerverwarming. De een vind dit een must en de ander overbodige luxe. Bedenk dat je maar een klein stukje vloerverwarming legt. Zo valt de douche zelf alweer af omdat deze wordt verwarmd door je douchewater. De aanschaf valt hierdoor vaak mee en het is heerlijk comfortabel. Een echte toevoeging als je voor een luxe sfeer gaat. Ook scheelt het ruimte omdat je geen radiator hoeft op te hangen. Ideaal voor kleinere badkamers waar bergruimte schaars is.

Bergruimte

Over bergruimte gesproken; die wordt nog weleens vergeten. Beetje zonde als je een toffe nieuwe badkamer hebt maar niet los kan gaan op de badproductenafdeling omdat je het niet kwijt kan. Denk na over een stylish manier van opbergen in de douche zelf. Rondslingerende shampoo, facewash en scheermesjes zijn een doorn in het oog. Ook heb je ruimte nodig voor handdoeken, al je beautyproducten en voorraad. Want we weten allemaal dat die 4 voor 2 aanbiedingen gewoon te goed zijn om te laten liggen. Berg al je spulletjes op achter kastdeurtjes om de boel lekker opgeruimd te houden.

Ventilatie

Ventilatie is misschien visueel gezien niet het meest sexy onderdeel van je nieuwe home spa. Het komt best vaak voor dat mensen hierop willen besparen omdat je ‘het toch niet ziet.’ Mijn tip: bespaar hier juist niet op. Hoe beter de ventilatie hoe minder schimmel wat weer minder schoonmaken betekent. Ook is het bevorderlijk voor de geur in je badkamer. En je hoeft je spiegel niet steeds schoon te vegen met een handdoek als je je wil opmaken na het douchen. Je leest het al; alleen maar voordelen.

Verlichting

Ook in de badkamer is verlichting erg belangrijk. Let goed op als je spotjes en lampen uitzoekt voor de nieuwe badkamer. Deze zijn lang niet allemaal geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Let ook goed op de kleur van het licht. Kies voor helder, wit licht als je jezelf goed wil zien in de spiegel. Ook de plaatsing van de lampen bij de spiegel is een aandachtspuntje. Zorg ervoor dat deze geen vervelende weerspiegeling veroorzaken zodat je jezelf alsnog niet goed kunt zien.

Al met al is de beste tip die ik je kan geven je goed te laten informeren over alle mogelijkheden. Ook in kleine ruimtes kun je een supermooie en praktische badkamers creëren. En staar je niet blind op perfecte Pinterest plaatjes. Die zijn helaas lang niet allemaal realistisch. Het inschakelen van een interieurexpert scheelt je veel tijd en gaat je geheid nieuwe inzichten geven. Gewoon doen dus!

checklist nieuwe badkamer

Vorige artikel van Marlies gemist? > Zo laat je een kleine ruimte groter lijken (volgens een interieur expert)

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De complete ‘hier moet je op letten bij een nieuwe badkamer’ checklist (volgens een interieur expert)
Sluiten