Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 13 jan 2021

4 praktische tips om jouw nieuwbouwhuis meer sfeer te geven

Je bent super tevreden met je mooie grote bank, de nieuwe eettafel heeft een mooi plekje gekregen en een warm vloerkleed ligt te schitteren op de vloer. Maar als je kritisch naar je huis kijkt, is het alles behalve gezellig. Een probleem dat in veel nieuwbouwhuizen voorkomt. Hoe je een nieuwbouwhuis tóch sfeer geeft, leggen we je maar al te graag uit.

Wij hebben onze beste tips voor het inrichten van een nieuwbouwhuis onder elkaar gezet.

Jouw nieuwbouwhuis sfeer geven doe je zo

1. Zorg voor harmonie in huis

En daarmee bedoelen we niet ‘koop een salontafel, eettafel en buffetkast uit dezelfde serie’. Ga voor unieke items waar je helemaal achter staat. Dat kan best een IKEA-kast zijn, maar om geen pagina uit de IKEA-catalogus te worden is het belangrijk om die kast te combineren met iets wat meer sfeer uitstraalt. Een meubelstuk met een verhaal, of je dat nou uit de kringloopwinkel haalt of van je oma hebt gekregen.

Die harmonie krijg je door meubels te kiezen die goed bij elkaar passen, maar je kunt ook kijken naar kleur. Ga je voor een eettafel gemaakt van mangohout? Dan staat een buffetkast van mahoniehout daar heel gek bij. Ga liever voor dezelfde soorten hout om die eenheid te creëren.

Dit geldt ook voor accentkleuren. Houd je van okergeel, maar komt dit alleen terug in de kussens op de bank? Dan lijkt de kleur misschien een beetje misplaatst. Maar ga je voor een prullenbak of vaas in dezelfde okergele kleur, dan heb je ineens een toffe accentkleur te pakken die veel sfeer geeft.

2. Meer sfeer door warme kleuren

Over kleuren gesproken: kleur kan een hele belangrijke factor zijn in als we het hebben over het sfeer aanbrengen in een nieuwbouwhuis. We drukken je op het hart om niet bang voor kleuren te zien. Kleuren zijn júíst een smaakmaker voor de sfeer in je nieuwe huis. Natuurlijk zijn die verse witte muren erg mooi, maar helaas totaal niet gezellig.

Je hoeft niet meteen all in alle muren te verven, maar een accentmuur  in de juiste kleur kan de sfeer in huis helemaal doen veranderen.

Voor extra sfeer in een nieuwbouwhuis raden we daarom aan om voor warme kleuren op de muur te gaan. Je kan een huis met ijsblauwe muren op vele manieren gezellig proberen te maken, maar doordat de kleur een koele kleur is, zal de ruimte nooit echt warm voelen.

Voor welke kleuren je wél zou kunnen gaan?

  • Houtkleuren. Denk aan bruintinten (de kleur van chocolade, hazelnoot of cafe latte bijvoorbeeld) die gemakkelijk te combineren zijn met wat fellere kleuren.
  • Roodtinten. Roodtinten zorgen voor veel sfeer in huis. Je hoeft niet meteen aan signaal rood te denken, koraalkleur, de kleur van een frisse appel of juist een zalmkleur of oudroze doen het ook heel goed in huis. Combineer deze met zachte grijstinten en eventueel houttinten voor een stijlvol interieur.
  • Aardetinten. Als we aan aardetinten denken, gaan we al snel richting bruin en beige. Beide zijn een goede, warme keuze voor in huis, maar ook donkergroen met een warme, grijze ondertoon kan een huis heel veel warmte geven.

Wil je toch liever koude kleuren op de muur, zoals een mooie blauwtint? Dat kan natuurlijk altijd, maar houd er wel rekening mee dat het moeilijker wordt om de ruimte dan warm en sfeervol te doen overkomen. De accessoires maken of breken de sfeer in dat geval.

3. Gordijnen en inbetweens

Nieuwbouwhuizen zijn vaak zo gebouwd dat er een grote hoeveelheid licht naar binnen valt. Denk bijvoorbeeld aan grote ramen van plafond tot aan de grond, openslaande deuren en open ruimtes. Hartstikke fijn, want wij houden wel van een licht interieur. Maar het kan er ook voor zorgen dat je je in je nieuwe huis erg bekeken voelt – iedereen kan immers zo naar binnen gluren.

Een makkelijke manier om dat te verhelpen, zijn lichtdoorlatende gordijnen. We noemen ze ook wel inbetweens. Deze gordijnen zijn gemaakt om wel naar buiten te kunnen kijken, maar het maakt het een stuk lastiger om overdag naar binnen te kijken. Daarnaast maak je een huis met gordijnen meteen veel gezelliger en meer ‘af’, waardoor je sfeer in huis brengt.

Als je ‘s avonds binnen de lichten aandoet, kan je overigens wél door inbetweens naar binnen kijken. Combineer deze dunne gordijnen daarom altijd met overgordijnen voor volledige privacy.

4. Sfeer door warme materialen

Een andere manier om sfeer aan een nieuwbouwhuis te geven, is met warme materialen. Los van de kleur kunnen materialen ervoor zorgen dat een ruimte sfeervoller en gezelliger wordt. Verschillende stoffen zorgen voor een fijne sfeer in huis. Denk maar aan de gordijnen waar we het eerst over hadden.

Andere warme materialen die jouw huis tot een hoger niveau tillen:

  • Hout is een warm materiaal dat altijd kan
  • Stof, met name zachte stoffen zoals velvet
  • Een warm vloerkleed, het liefst hoogpolig
  • Dierenvachtjes doen het ook altijd goed (wel nep, uiteraard!)

Nog meer inspiratie nodig?

pinterest sfeer nieuwbouw huis
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 praktische tips om jouw nieuwbouwhuis meer sfeer te geven
Sluiten