Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 2 dec 2021

Belangrijk: deze fout wil je niet maken bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Met de oververhitte huizenmarkt ben je blij als je een nieuwe woning kan scoren. Een nieuwbouwhuis is helemaal ideaal, omdat je dan niet hoeft over te bieden. Als je een nieuwbouwhuis gaat kopen ga je er uiteraard vanuit dat alles in orde is, maar dat is niet de juiste instelling. Bij een aankoop van een huis wil je er niet vanuit gaan dat je huis in prima staat is, maar wil je het zeker weten.

Voordat je daadwerkelijk een huis gaat kopen, wil je jezelf ook nog even afvragen of je er echt klaar voor bent. Zo ja, dan lees gerust verder.

Maak deze fout niet bij het kopen van nieuwbouwhuis

Fouten onder druk

Bij een oververhitte huizenmarkt zal jij als koper snel moeten beslissen of je een huis wilt. Maar net als dat kopers onder druk staan, zullen bouwbedrijven dat ook hebben. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor een deel van de huizen die op de markt te koop komen: nieuwbouw.

Je verwacht natuurlijk dat een pas gebouwde woning helemaal top is, maar daar moet je voor uitkijken. Als je onder stress staat om een aankoop te maken ga je al snel overhaastige beslissingen maken. En daar gaat het mis.

Ook bij het kopen van nieuwbouwhuizen wil je namelijk checken of het huis in een goede staat is. Zorg dus altijd dat je nog een inspectiecheck doet. Het is een fout om deze over te slaan. Want net als dat jij deze fout kan maken, kunnen er ook fouten worden gemaakt of dingen worden gemist door de aannemers.

Voorbereiden op de huizenmarkt? 7 gratis dingen die je kunt doen

Vergeet het niet: doe een inspectiecheck

Misschien kan je de huisbezichtiging missen als je meedoet in Kopen zonder Kijken bij RTL (dan kijken genoeg anderen naar je huis), maar anders wil je zelf toch echt even checken. Afzien van een bezichtiging van je wellicht toekomstige woning is een risico dat je niet wilt nemen.

Ook in nieuwbouwhuizen kan het voorkomen dat sommige dingen niet functioneren zoals ze horen te doen. Heb je je huis al gecheckt en gekocht en merk je erna nog gebreken? Dan wil je even hier kijken voor hoe je verder handelt.

Daarnaast zal een check van tevoren ook stress bij je wegnemen aangezien je dan zelf weet wat de staat van het huis is. Hierdoor kan je beter beslissen of je het huis wilt kopen, want je krijgt ook een indruk van de ruimte en indeling van het huis. Focus bij nieuwbouw alleen niet teveel op de leegte, want die kan je later zelf opvullen om het gezellig te maken.

Koop je een nieuwbouwhuis voor het is gebouwd?

Het komt steeds vaker voor dat mensen zich inschrijven voor een loting van een nieuwbouwtraject. Deze huizen zullen nog gebouwd moeten worden, dus je reserveert eigenlijk een huis.

Nadat je bent ingeloot zal je een koop-/aannemingsovereenkomst moeten tekenen waarbij je als het ware je toekomstige huis al koopt. Je hebt sowieso recht op drie dagen bedenktijd, maar je kan in die tijd natuurlijk niet al checken of je echt tevreden bent met het huis dat je koopt. Het staat er immers nog niet.

Hoe kan je dit dan voorkomen? Uiteraard met het contract dat je zult tekenen. Er is één onderdeel waar je goed op moet letten om dit probleem te voorkomen (nadat je de hele overeenkomst goed hebt gelezen): de ontbindende voorwaarden.

Check of de ontbindende voorwaarden van jouw overeenkomst iets vermelden over een bouwkundige keuring. Je kan namelijk op voorbehoud een bouwkundige keuring in je contract laten opnemen. Dan zet je van tevoren een bepaald bedrag vast voor de maximale herstelkosten van je woning, indien deze mankementen zou hebben.

Zodra de woning af is huur je een professional in om hem te laten keuren. Mocht hij beslissen dat de herstelkosten boven jouw gestelde budget liggen, dan heb jij het recht om de aankoop van het huis te weigeren of er met de verkopers over te onderhandelen.

In 2021 een huis kopen? 4 dingen die je dan nu alvast zou moeten doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment TherapyNationale Nederlanden

Reageer op artikel:
Belangrijk: deze fout wil je niet maken bij het kopen van een nieuwbouwhuis
Sluiten