Sharon van der Werf
Sharon van der Werf | LinkedIn Tips 24 december 2018

Even écht vakantie: deze dingen hoef je volgend jaar pas weer schoon te maken

Vanavond is het kerstavond, morgen eerste kerstdag. En laten we eerlij zijn: jij verdient het even om rustig aan te doen. De laatste week van het jaar zou niet moeten bestaan uit vliegen, rennen, schoonmaken. Maar ga lekker chillen in je pyjama, genieten van eten en je familie.

Daarom hebben we besloten: wij gaan in 2018 de volgende dingen niet meer schoonmaken. Dat komt in 2019 wel weer, als we zijn bijgekomen van de nieuwjaarskater. Doe je met ons mee?

1. De was

Mocht je een klein huishouden hebben (zoals ik), sla dan vooral lekker de was eens een keer over. Leg je feest-outfits voor de kerstdagen en Oud & Nieuw alvast bij elkaar, zodat je zeker weet dat je alles hebt. En zorg er natuurlijk voor dat je genoeg ondergoed en sokken klaar hebt liggen. Maar de rest? Dat komt 2 januari wel weer.

2. De ramen lappen

Het is tegenwoordig zó vroeg donker, niemand die nog ziet dat jouw ramen wel een sopbeurt kunnen gebruiken. En als het morgen weer gaat regenen of misschien sneeuwen (wij hopen nog altijd op een witte kerst), dan is het wassen van de ramen ook vergane glorie.

3. De koelkast en vriezer schoonmaken

Als je even goed in de gaten houdt dat er geen eten over de datum in de koelkast staat, dan hoef je de rest van het jaar jouw koelkast echt niet meer grondig schoon te maken. Eet de dagen tussen kerst en Oud & Nieuw vooral de restjes van het kerstdiner uit de vriezer op, zodat je 1 januari met een lege koelkast én vriezer kan starten.

Heb je last van vieze luchtjes? Dan is het uiteraard wel verstandig om even een sopje te maken. Maar laten we daar maar niet vanuit gaan.

4. Items stoffen die je toch niet kan zien

Het is verstandig om de tafel, kastjes en televisie wel even te stoffen. Maar die hoge stellingkast waar toch niemand kijkt, en de boekenkast waar alleen boeken voor de sier staan? Deze lopen echt niet weg als je het stoffen een weekje overslaat.

5. Dweilen

Als we ergens een hekel aan hebben, dan is het dweilen. Maar het moet toch gebeuren. Geef jouw vloer nog één keer een grote beurt, en raak daarna de dweil tot het nieuwe jaar niet meer aan. Wordt er iets gemorst? Maak dat dan schoon met een nat doekje.

Meer lezen over schoonmaken (voor 2019 he, niet voor nu)?

Reageer op artikel:
Even écht vakantie: deze dingen hoef je volgend jaar pas weer schoon te maken
Sluiten