Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 5 jul 2019

4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

Al eerder vertelden we je dat schoonmaken met azijn bij ons een blijvertje is. Schoonmaakazijn is top, maar helaas kan je het goedje niet overal voor gebruiken. Wij vertellen je waar je azijn níét voor kan gebruiken.

> Ook weten: Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten

Deze 4 dingen mag je nooit schoonmaken met azijn

1. Stenen oppervlakten

Stenen oppervlakten als graniet en marmer zien er misschien hard uit, maar in werkelijkheid zijn deze oppervlakten kwetsbaarder dan ze in eerste instantie lijken. Azijn kan steen aantasten, waardoor je lelijke vlekken krijgt die je nooit meer kunt verwijderen. In je oren knopen dus: stenen oppervlakten mag je nooit schoonmaken met azijn.

2. Gietijzeren pannen

Waar je normale pannen juist heel gemakkelijk kan schoonmaken met azijn, moet je dat niet proberen met gietijzeren pannen.

Azijn zorgt er niet alleen voor dat de anti-aanbaklaag van de pan verdwijnt, het kan er ook voor zorgen dat er roest op je dure pannen komt. Maak je gietijzeren pan daarom altijd schoon met warm water. Daar blijft je pan het mooiste van. En als het écht nodig is, kan je een klein beetje afwasmiddel gebruiken.

Het overkomt de beste: zo kun je het beste een aangebrande pan schoonmaken

3. Hardhouten vloeren en andere houten oppervlakten

Tegels schoonmaken met azijn, daar zeggen we volmondig ja tegen. Zo maken we de tegels in de badkamer het allerliefste schoon met schoonmaakazijn. Maar waar je azijn níét voor kan gebruiken, is voor die prachtige hardhouten vloer. Door het azijnzuur in schoonmaakazijn is de kans groot dat je de glanzende finish van de vloer eraf schrobt. En nope, dat willen we natuurlijk niet.

Hetzelfde geldt voor houten keukenkastjes of tafels waar je zuinig op bent. Je kunt voor deze oppervlakten veel beter een speciaal schoonmaakmiddel voor hout aanschaffen om alles zo mooi mogelijk te houden.

Lees ook: Ga je schoonmaken? Maak dan deze veelvoorkomende fouten vooral niet

4. De area rondom je kruiden in de keuken

Wist je dat schoonmaakazijn gebruikt wordt om onkruid te verdelgen? Kijk dus uit rondom je planten en kruiden in de keuken, want deze zullen er niet beter op worden als ze in contact komen met het venijnige goedje.

Meer lezen over schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn
Sluiten