Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie oktober 21, 2018

Dit is wat neutrale kleuren in huis kunnen doen

Bij het inrichten van een huis gaat de ene persoon voor strak wit, terwijl de ander juist een gedurfd kleurtje op de muur verft. En hoewel alles kan en alles mag, zijn neutrale kleuren in huis toch wel heel handig. Je kan altijd je interieur aanpassen en veranderen, want je basis is simpel. Dit is alles wat je wilt weten over neutrale kleuren in huis.

Zolang je basis goed is, maakt het niet zo veel uit wat de aankleding van je huis is. Met neutrale kleuren kan je een hoop kanten op.

Wat zijn neutrale kleuren?

Een neutrale kleur hoeft niet alleen wit te zijn, er zijn ook genoeg andere tonen die neutraal zijn in een huis. Denk aan: beige, ivoorkleur, crème, zwart, grijs en lichtbruine kleuren en huidskleur. Deze kleuren zijn vrij rustig en vallen ook niet op in een ruimte. Deze kleuren kan je vinden op muren en als vloer, maar ook in meubels. Doordat de basis neutraal is kan je er nog van alles bij zetten wat wel kleur bevat.

Een neutrale kleur heeft vaak wel een ondertoon. Let er dus op wat voor ondertoon je wilt hebben. Houd je van een koele ondertoon of toch meer een warme?

Groen als neutrale kleur

Groen is in principe natuurlijk geen neutrale kleur, maar er zijn combinaties van kleuren waardoor het wel een neutrale functie kan hebben. Een grijs-groene kleur kan namelijk heel neutraal werken, vooral in combinatie met veel hout. Dan krijg je een heel natuurlijk en neutraal huis.

Dat een grijs-groene kleur een neutrale functie kan hebben betekent niet dat alle kleuren dat ook hebben. Rood en paars zijn bijvoorbeeld kleuren die heel aanwezig zijn en vrijwel niet als neutraal kunnen worden gezien.

Neutrale kleuren in je woonkamer

Als je een neutrale kleur in je woonkamer wilt is het verstandig om te letten op het licht in de woonkamer. Een kamer met veel zonlicht kan beter een witte muren met een koele ondertoon gebruiken. Een kamer met weinig natuurlijk licht kan profiteren van een kleur met een warmere ondertoon, zoals crème of grijs-beige.

neutrale kleuren

Neutrale kleuren combineren

Het fijne aan neutrale kleuren is dat je ze altijd kan combineren met andere kleuren. Ook combinaties met andere neutrale kleuren kunnen geen kwaad. Voeg kleur toe via accessoires, meubels en schilderijen. Een pop-of-color komt heel goed tot z’n recht op een neutrale achtergrond. Het fijne aan een neutrale basis is dat je de aankleding makkelijk kan veranderen. Zo kan je er gewoon mee blijven spelen tot het is waar jij tevreden mee bent.

Zo word je neutrale kamer niet saai

Ik hoor je denken: een neurale kamer kan ook wat saai worden. Dat moeten we zien te voorkomen, wat ook heel makkelijk kan. Vooral door middel van aankleding met accessoires is dit goed op te lossen. Wissel ook af met texturen, als alles hetzelfde is wordt het wel heel eentonig. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van wol, leer, ribbels en wellicht metallic. Zo houd je je woonkamer interessant.

Zo gebruik je donkere neutrale kleuren

Als je niet zo van de lichte neutrale kleuren houdt, kan je er ook voor kiezen om een donkere kleur te gebruiken. Bijvoorbeeld houtskool zwart en midnight blue zijn kleuren die een ruimte heel knus maken en tegelijkertijd neutraal houden. Zo’n kleur kan je op de muur hebben, maar ook in meubels. Zo kan in een kamer met lichte neutrale muren een donkere bank of kleed goed werken. En bonuspunt: je ziet er ook minder vlekken op!

Meer tips voor een neutraal huis?

  • Zo creëer je een neutraal interieur in combinatie met een mix van prints
  • Hoe een neutraal kleurenpalet zorgt voor een ruime uitstraling
  • Iets anders dan wit: dit zijn de mooiste neutrale kleuren voor je interieur
Reageer op artikel:
Dit is wat neutrale kleuren in huis kunnen doen
Sluiten