admin
admin Kantoor 17 sep 2020

Het onverwachte negatieve gevolg van al dat thuiswerken (en hoe je het oplost)

Dat een gemiddelde kantoorbaan niet echt goed is voor je gezondheid, dat was geen geheim. Zitten is het nieuwe roken, wordt ook wel gezegd, en met een kantoorbaan zit je voornamelijk op je kont. Nu we thuiswerken is dat probleem nog erger geworden, blijkt uit nieuw onderzoek.

Waarschijnlijk zit ook jij een stuk meer dan je op kantoor deed.

Het onderzoek

Denk er maar eens over na: nu we niet meer moeten fietsen naar ons werk of hollen naar de trein, en even naar het bureau van een collega lopen om iets te vragen, zetten we een stuk minder stappen. Een recent onderzoek dat uitgevoerd werd in Ierland laat zien dat mensen gemiddeld drie uur langer per dag zitten vergeleken met hun oude werkdagen.

Handig: 7 yogaposes die de schade van je kantoorbaan beperken

De onderzoekers waarschuwen dat te lang zitten een hoop schadelijke gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Een goede reden om vaker een wandeling in de buurt te maken dus. Elk uur even twee minuten pauze nemen en de benen strekken, maakt ook al een wereld van verschil. Dat zou niet alleen je leven kunnen verlengen met drie jaar, de mentale break van je werk zorgt er ook nog eens voor dat je productiever wordt. Een win-win, zeggen we dus.

Hoe slecht is dat zitten nou echt?

Langer dan drie uur gefocust aan het werk zijn zonder beweging heeft al gevolgen voor je lichaam. Eerder schreven we al dat je bloedvaten dan minder goed werken, je suikerregulatie slechter wordt en de doorbloeding naar je hersenen afneemt. En dat niet alleen: de kans op ziektes zoals diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen wordt aanzienlijk groter als je veel zit.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je te lang zit

Het nieuwe onderzoek is dus een goede reminder om de benen vaker te strekken, maar ook het sta bureau kan een uitkomst zijn. Ze kunnen het risico op rugpijn en op de negatieve bijwerkingen van zitten, zoals hart- en vaatziekten, verminderen, volgens Harvard Health Publishing.

sta bureau voor thuiswerken
Bron: Amazon

Als je een goedkope oplossing zoekt

Er zijn genoeg sta bureaus te vinden die je altijd kan gebruiken, ook als je in een klein appartement woont en aan de eettafel werkt. Of misschien heb je momenteel niet het budget om een luxe zit-sta bureau te kopen. Dit opklapbare sta bureau van Amazon (€53,99) voor klap je handig uit op tafel en kan je daarna makkelijk opbergen uit het zicht.

sta bureau voor thuiswerken
Bron: IKEA

Als je een investering wil doen

Ben je bereid een investering te doen voor je gezondheid? Kijk dan zeker eens naar de zit-sta bureaus van Ikea. De SKARSTA  is met €179,- de meest budget vriendelijke variant bij Ikea en is verstelbaar met een zwengel. De BEKANT is een stuk duurder met €449, maar is wel met een knopje elektrisch in hoogte verstelbaar. De zit sta bureaus uit de IDÅSEN serie die je op de afbeelding ziet, zijn voor €549,- zelfs met een app in te stellen.

Op zoek naar meer sta bureaus? Dit zijn de beste 9 sta bureaus die je een hoop rug- en nekpijn gaan besparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het onverwachte negatieve gevolg van al dat thuiswerken (en hoe je het oplost)
Sluiten