Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur september 8, 2015

Nederlandse ontwerper bouwt een Smog Free Tower voor Rotterdam

Het gebouw dat we vandaag met je delen is wederom een super tof project van Nederlandse bodem. Naast het opvallende design is de toren namelijk ook nog eens goed voor het milieu. WIN-WIN! The Smog Free Tower staat sinds afgelopen weekend in Rotterdam-West en is volgens ontwerper Daan Roosegaarde één van de oplossingen tegen de extreme luchtvervuiling overal ter wereld.

In de meeste steden is luchtvervuiling en smog niet zichtbaar, terwijl het wel effect heeft op onze gezondheid. Door dit project wil ontwerper Daan Roosegaarde, bekend van zijn social designs, steden weer leefbaarder maken. En we kunnen er bij vertellen dat het design ook best wel tof is!

In bovenstaande video zie je hoe de toren werkt en vertelt Roosegaarde waarom hij dit project is begonnen. Maar kijk vooral ook even naar de foto’s van dit vette ontwerp!

Hoe het werkt

De zeven meter hoge toren is een soort grote stofzuiger die fijnstof uit de lucht opzuigt. Door middel van een speciaal ontwikkelde techniek ontstaan er rondom het gebouw smog vrije bubbels schone lucht. Aangezien Roosegaarde geen zin had om te wachten op steun van de overheid, heeft hij het project opgezet door crowdfunding via kickstarter. Zoals je ziet is zijn goal allang al behaald!

Van smog naar diamant

Met het project wil Daan Roosegaarde luchtvervuiling tastbaarder maken en tegelijkertijd afval verminderen. Om dat laatste te bereiken, filtert hij het fijnstof dat de toren opvangt om het later samen te persen tot sieraad. Het fijnstof bestaat namelijk voor een groot deel uit koolstof, wat bij hoge druk verandert in diamant. Een Smog Free Cube, zoals hij de ringen en manchetknopen noemt, is gemaakt van duizend kubieke meter gezuiverde lucht en kost €250,-.

Bezoeken

Deze eerste toren maakt dertigduizend kubieke meter lucht schoon per uur, gebruikt niet meer elektriciteit dan een waterkoker en werkt volledig op groene energie. Wil je zelf schone lucht ademen? The Smog Free Tower staat op dit moment aan de Vierhavensstraat 52 in Rotterdam en is vrij toegankelijk voor publiek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat The Smog Free Project ook in andere landen komt.

www.studioroosegaarde.net

Reageer op artikel:
Nederlandse ontwerper bouwt een Smog Free Tower voor Rotterdam
Sluiten