Naomi Pater
Naomi Pater Binnenkijken 10 feb 2022

Wauw! Deze 5 Nederlandse kerken met nieuwe bestemming wil je zien

Nederland is een klein land, maar telt ondanks dat maar liefst zevenduizend kerken. Ze dienen niet allemaal meer als gebedshuis, dus steeds meer leegstaande gebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Een aantal daarvan is omgetoverd tot restaurant, sportschool, woonplek of zélfs als hippe boekhandel. Hoe cool is dat?

Hartstikke leuk voor een dagje weg en misschien doe je ook nog wat inspiratie op voor je eigen (iets wat kleinere) stulpje.

Kerken met een nieuwe bestemming

1. Sint-Petruskerk, Vught

De Petrustkerk in Vught stond in 2010 te verpieteren en de sloopvergunning lag zelfs al klaar. Zeven burgers pikten dit niet en kwamen in actie. Via een crowdfundingcampagne verzamelden ze geld waarmee ze het gebedshuis omtoverden tot een gezellige dorpshuiskamer met bibliotheek en restaurant.

Kerken met nieuwe bestemmingen
Bron: Indebuurt Deventer

2. De Hervormde kerk, Deventer

Titi en Jan Jaap uit Deventer droomden altijd al over het wonen in een bijzonder gebouw. Die droom is werkelijkheid geworden, want het stel toverde de Hervormde kerk in Deventer om tot hun eigen sfeervolle huis. Het pand werd in 2020 zelfs benoemd tot monument van het jaar. De eigenaren zijn maar wat trots op hun sfeervolle woning en gelijk hebben ze. Wat een fantastische plek!

3. Westerkerk, Utrecht

De Westerkerk is een voormalig thuis van monniken en nonnen, maar tegenwoordig huist hier het BUNK hotel. ‘s Nachts waan je je voor even in een ‘monnikencel’ en voor maaltijden schuif je aan in de hippe kerkzaal die dient als lobby, restaurant en loungeplek. Een eyecatcher kun je het wel noemen met zijn houtwerk, planten en tapijten.

4. Waanders in de Broeren

Een echte hotspot die ik als Zwollenaar zeker niet mag vergeten is Waanders in de Broeren. De prachtige kerk staat in Zwolle en dient als boekenwinkel en restaurant. Een heerlijke plek voor het lezen van een tijdschrift onder het genot van een vers ontbijtje. In het voorjaar drink je een bak koffie met gebak op het zonovergoten terras. Het historische gebouw kan ook gehuurd worden voor feestjes of vergaderingen.

5. Van gebedshuis naar sportschool

Geen orgelmuziek in de voormalige Baptistenkerk in Hengelo, maar stevige sportbeats. Eigenaar Ido Middelkamp trof het kerkje in 2017 aan op Funda en toverde het in mum van tijd om tot een eigen sportstudio ‘All It Takes’. Hoewel de ondernemer niet gelovig is, hangt er volgens hem toch een ‘goeie energie’.

Terug in de tijd: een kijkje in het interieur van Nederlandse kastelen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wauw! Deze 5 Nederlandse kerken met nieuwe bestemming wil je zien
Sluiten