Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 20 jun 2020

Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten

Schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen is hot. Steeds meer mensen laten de chemische producten uit de supermarkt links liggen, en gaan zelf aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen als citroen, zout en baking soda. En dat is top, maar je moet wél even weten hoe je ze moet gebruiken. In dit artikel leggen we je alles uit over natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Met als belangrijkste tip: schoonmaakmiddelen moet je nóóit zomaar mixen, tenzij je 100 procent zeker weet dat het wel kan.

Met deze natuurlijke schoonmaakmiddelen krijg je het hele huis schoon

Citroen

Citroen is by far ons favoriete natuurlijke schoonmaakmiddel. Schoonmaken met citroen is makkelijk, effectief én het ruikt lekker. Je kunt alle kanten op met citroen: van het schoonmaken van de oven tot een snijplank.

Zout

Zout is een echte krachtpatser. Zelfs met gewoon keukenzout kan je behoorlijk goed schoonmaken – en al helemaal in combinatie met het bovengenoemde citroen. Zo gebruiken wij zout al jaren voor het schoonmaken van een houten snijplank, maar je kunt er zelfs de leidingen mee schoonmaken.

En nog een voordeel: zout is ontzettend goedkoop en je hebt het eigenlijk altijd in huis.

Baking soda

Staat er standaard een pakje baking soda in jouw keukenkastjes om mee te bakken? Good news: je kunt baking soda ook gebruiken om schoon te maken. Gebruik het bijvoorbeeld om vlekken uit je kleed te krijgen. Of voor die perfecte glanzende badkamertegels.

Soda

Veel mensen weten het verschil niet tussen baking soda en soda. Soda, ook wel schoonmaaksoda genoemd, is een stuk krachtiger dan baking soda. Daarom mag je baking soda wél gebruiken met bakken (zoals de naam eigenlijk al verklapt), maar mag je soda absoluut niet in je baksels verwerken. Daar is het te sterk en agressief voor.

Die agressiviteit komt wél weer goed van pas met het schoonmaken van harde oppervlaktes. Heftige aanslag op je tuintegels krijg je redelijk gemakkelijk weg met soda. Test bij grote vlekken wél even op een minder zichtbaar plekje op hoe jouw tegels reageren op het spul.

Olijfolie

Het klinkt misschien een beetje gek om je huis schoon te maken met olijfolie, maar in sommige gevallen kan olijfolie ervoor zorgen dat een object of oppervlak zijn shine weer terugkrijgt. Noem het oppoetsen of noem het schoonmaken – wij vinden dat olijfolie prima in dit lijstje met natuurlijke schoonmaakmiddelen past.

Groene zeep

Groene zeep is krachtig, goedkoop en ruikt lekker. Eigenlijk kunnen we geen redenen bedenken om géén groene zeep in huis te halen. Dus waar wacht je nog op?

(Appel)azijn

Ook azijn hoort in het rijtje met natuurlijke schoonmaakmiddelen thuis. Azijn is goedkoop en je krijgt er veel mee schoon. Al moet je wél opletten, want sommige oppervlakten wil je absoluut niet schoonmaken met azijn. Azijn is krachtig en kan soms nare vlekken achterlaten. We vertellen je er alles over in de onderstaande artikelen:

(Chemische) schoonmaakmiddelen die we liever vermijden

Chloor, ammonia en bleek

Nee, bleek en chloor zijn niet hetzelfde. Hoe dat precies zit lees je hier. Maar net als bleek is chloor wél slecht voor het milieu, dus we raden eigenlijk niet aan om ze te gebruiken. Mocht je ze tóch willen gebruiken, dan lees je hier wat je (niet) moet doen.

Ook voor ammonia geldt: gebruik het liever niet, en áls je het gebruikt, gebruik het dan met mate.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is niet alleen een middeltje om je haar lichter te maken (don’t try this at home als je er niets vanaf weet), maar je kunt er ook mee schoonmaken. Als je weet hoe je dat moet aanpakken. Draag in elk geval altijd handschoenen voordat je begint, want dit spul kan bijten. Het is niet giftig, maar wél een heftig goedje. Het heeft dan ook niet onze voorkeur om mee schoon te maken, maar sommige mensen zweren erbij.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen combineren

Voorop gestel: schoonmaakmiddelen mixen is nooit zomaar prima. In sommige gevallen kan het geen kwaad om schoonmaakmiddelen te combineren (denk bijvoorbeeld aan citroen en zout, of baking soda en azijn), maar als het gaat om middelen als chloor, bleek en ammonia, dan mag je ze absoluut niet combineren. Dan ontstaan er giftige stoffen, en dat is geen pretje.

Als je natuurlijke schoonmaakmiddelen wilt mixen, zoek dan altijd op of dat kwaad kan of niet. Zoals we hierboven al vermelden kan het soms prima, maar láng niet altijd. Een voorbeeld van welke schoonmaakmiddelen je wél kunt mixen, merk je wanneer je je eigen natuurlijke allesreiniger maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten
Sluiten