Frederique Rekers
Frederique Rekers Diy 31 mrt 2021

Meer één worden met de natuur? Zo doe je dat (zonder planten te kopen)

Op de Roomed redactie zijn we dol op kamerplanten maar er zijn nog veel meer manieren om de natuur in huis te halen zonder nóg meer planten in huis te halen. Wist je bijvoorbeeld dat er podcasts bestaan over planten? Ja, wij werden hier ook erg blij van. Leer de natuur iets beter kennen met de volgende tips.

Zo haal je de natuur in huis

1. Zoek ‘t op

Het is belangrijk (en leuk) om de planten en bloemen rondom je huis goed in de gaten te houden. Je kijkt er immers de hele dag naar en ze zijn dichtbij je. Neem er een keer een mee naar huis en ga ze eens grondig onderzoeken.

Inspecteer hoe de bloem/plant eruit ziet en doe kennis op online. Zo weet jij wat er om je heen groeit en kan je ze ook helpen wanneer nodig!

4 manieren om de natuur in huis te brengen (ja, ook zónder planten)

2. Denk aan de vogels

Haal de natuur in huis (of eigenlijk tuin) door de vogels naar jou te laten komen! In de winter kunnen ze namelijk wel wat extra energie gebruiken. Jij kan een handje helpen met deze handige DIY:

Wat heb je nodig:

Een lepel en wat ‘vogelpindakaas. Dit is pindakaas speciaal voor vogels, omdat het minder zout bevat. Zout is niet goed voor vogels.

Daarnaast heb je een lege wc rol nodig en wat vogelzaad met touw. Smeer de wc rol vol met pindakaas. Vervolgens rol je de wc rol in het vogelzaad zodat hij helemaal vol zit met eten voor de vogels.

Haal een touwtje door de wc rol, maak er een knoopje in en er zijn gegarandeerd meer vogels in je tuin. Zorg er wel voor dat hij hoog hangt omdat ze er anders niet goed bij kunnen.

3. Bouw een insectenhotel

Insecten houden van warme, droge plekken. Dit kan zijn in een muur, schutting of dood hout. Dit kan je nabootsen door zelf een insectenhotel te maken. Wees creatief, het enige wat je nodig hebt is een houten bak, wat natuurlijk materiaal zoals holle riet stengels of bamboestokjes.

Deze kan je eventueel vastzetten in je bak met wat klei. Prik wat gaatjes in de klei waar ze zich in kunnen nestelen en je bent klaar. Wil jij je meer focussen op de natuur in je interieur? Check dan dit artikel:

4 manieren om de natuur in huis te brengen (ja, ook zónder planten)

4. Zaadbommen

Zaadbommen zijn bollen van klei en aarde met bloemzaad erin. Je kan ze strooien in je tuin zodat vlinders en bijen zich gaan verzamelen in je tuin. Je kan er een maken door twee delen potgrond en een deel klei samen te kneden tot een bol. Voeg waar nodig wat water toe maar zorg dat het geen modder wordt.

Nu kan je de bol door je bloemzaad rollen, druk de zaadjes goed aan. Kies voor biologisch bloemzaad voor Nederlandse wilde bloemen zodat ze goed kunnen groeien. Strooi ze in je tuin en wacht tot hij explodeert en de zaden ontkiemen tot prachtige bloemen.

Je kan ervoor kiezen om de bommen in een plantenpot te stoppen als je liever binnen geniet van de natuur.

5. Podcasts over de natuur

Er zijn veel podcasts met de verhalen over planten en de natuur. We delen er een aantal hieronder:

Geef jij je planten een naam of praat je tegen ze? Suzanne Streefland begrijpt je en heeft haar eigen podcast ‘Plantenvrienden’ waarin ze leuke plantenverhalen deelt.

Ook Hortus Botanicus in Amsterdam heeft een eigen podcast: Podplanten. De podcasts staan onder #briljante plant en ze gaan onder andere over hoe planten ‘flirten’ en over de vraag: zijn planten intelligent? Wij zijn erg benieuwd.

Als laats raden we je ook aan om eens te luisteren naar ‘Plantenverhalen’. Hier deelt Annet Breure verhalen over de geschiedenis, symboliek en het gebruik van planten.

Ze gaat in gesprek met botanisten, kwekers, tuinmannen, filosofen, specialisten en iedereen die zich door planten laat inspireren. Erg interessant en zo leer jij meer over de planten in je woonkamer.

Fijne woontrend: met bamboe haal je een botanische, bohemian vibe in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer één worden met de natuur? Zo doe je dat (zonder planten te kopen)
Sluiten