Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 23 mei 2019

Nieuwe kleur op de muur? Zo gebruik je die gekleurde papiertjes uit de bouwmarkt

Toen ik een nieuwe kleur verf op de muurverf in de woonkamer wilde, rende ik meteen naar de bouwmarkt om die gekleurde papiertjes te scoren. Stiekem vind ik het onwijs leuk om kleuren met elkaar te vergelijken, en vervolgens thuis te komen met 8 opties. Maar dan? Hoe gebruik je die papiertjes uit de bouwmarkt nou effectief?

Ik deel 5 handige tips waarmee jij sowieso dé nieuwe kleur van jouw interieur gaat vinden.

1. Laat de kleurswatches minstens twee dagen hangen

In mijn ervaring laten mensen de kleurswatches veel te kort hangen. Ze worden op de muur geplakt, er wordt even gekeken, et voila. Ik raad juist aan om de kleuren minstens 2 dagen te laten hangen voordat je je keuze maakt. Waarom? Omdat het licht in de ruimte constant verandert, en daarmee de muurverf ook heel anders uit kan pakken.

‘s Morgens schijnt het licht bijvoorbeeld erg fel op de muur die je wilt verven, terwijl de muur in de middag vrijwel geen licht valt. Hierdoor kan het zijn dat sommige kleuren er ‘s morgens heel anders uitzien dan ‘s middags. Door de kleurswatches een paar dagen te laten hangen, kan je de nieuwe kleuren in elk licht even bekijken. Vind je jouw favoriet van ‘s morgens ook ‘s middags én in de avond prachtig? Dan heb je jouw droomkleur te pakken.

donkergroen slaapkamer

In de bovenstaande afbeelding zie je hoe één kleur donkergroen allerlei verschillende tinten kan hebben. Het ligt er maar net aan hoe het licht erop schijnt.

2. Houd rekening met je huidige kleurenschema

Ga je voor een heel nieuw interieur, waarbij je de nieuwe items uitkiest bij de geverfde muur? Dan kan je deze tip overslaan. Maar wil je graag dat de nieuwe kleur op de muur matcht met de meubels en accessoires die je nu al in huis hebt staan, vergeet dan je huidige kleurenschema niet mee te nemen in de zoektocht naar een nieuw kleurtje.

Ik deed dit door de kleurswatch van de bouwmarkt simpelweg bij al mijn meubelstukken en accessoires te leggen. Simpel, maar effectief. Je weet namelijk precies welke items je met de nieuwe muur kan combineren, en welke items beter in een andere ruimte gezet kunnen worden.

3. Wees niet bang om de kleurswatches te verplaatsen

Weet je nog niet zeker welke muur in huis je wilt aanpakken? Wees niet bang om de kleurswatches te verhangen. Muren op het zuiden hebben een heel andere lichtinval dan muren op het noorden, waardoor een kleur er ook heel anders kan uit kan zien.

4. Is één kleurswatch te klein? Neem er dan vier mee

Soms kan één zo’n kleine kleurswatch uit de bouwmarkt net niet genoeg zijn om een goed beeld te krijgen van de kleur op de muur? Neem er dan vooral vier per kleur mee, ze liggen er niet voor niets. Plak deze vier swatches aan elkaar, en je kunt de kleur veel gemakkelijker op de muur visualiseren.

5. Ga op je gevoel af

Het is uiteindelijk het allerbelangrijkste om op je gevoel af te gaan. Het kiezen van een nieuwe kleur gaat over het creëren van een bepaalde sfeer in huis. Ga voor de kleur waarbij jij je het meeste thuis voelt, dan weet je zeker dat het goed zit.

Meer leren over het verven van muren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

clare

Reageer op artikel:
Nieuwe kleur op de muur? Zo gebruik je die gekleurde papiertjes uit de bouwmarkt
Sluiten