Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 24 nov 2019

Verliefd op deze trend: alles wat je wilt weten over muurschilderingen

We zien ze voorbij komen op Instagram, Pinterest en toonaangevende woonmagazines: muurschilderingen. Luka Jacobs (25) weet haar jobs als interieurstylist en illustratrice goed te combineren, en schildert prachtige muurschilderingen. Ze weet dan ook alles over de opkomende trend en vertelt ons graag wat de do’s en don’ts zijn bij een muurschildering.

Het is Luka in ieder geval niet ontgaan dat de muurschildering in opkomst is. “Ik ben er zelf natuurlijk veel mee bezig en ik weet niet of de gemiddelde Nederlander zich er heel erg van bewust is, maar de muurschilderingen zijn er nu niet alleen maar in kinderthema. Ze worden steeds hipper en chiquer.”

Volgens haar is een tropische jungle een veelvoorkomende muurschildering. “Je ziet vaak realistische natuurgebieden, maar je ziet ook mooie detailbeelden, zoals tropische bladeren waar een lijnschildering van gemaakt wordt.”

Dit is waarom een muurschildering nu een trend is

Luka vindt het niet gek dat de muurschildering een trend is. “Het is een op maat geleverd kunstobject dat persoonlijkheid toevoegt aan een interieur. Je zoekt naar een huis dat bij jou past, als een warme deken om je heen. Niet het massale en fabrieksmatige, maar juist originaliteit. Een muurschildering is de perfecte manier om dat te bereiken.”

muurschildering zwanen
Bron: Luka Jacobs

Het effect van een muurschildering kan ook veel doen in je interieur, volgens Luka. “Ik zie het als een stukje kunst in huis, een eye-catcher. Het is zo opvallend als je zelf wil. Je kan het heel klein houden maar je kan het ook groot doen en bijna een behang creëren.”

Maar Luka, waarom kies je dan geen behang?

Toch krijg je met behang een ander resultaat. “In een muurschildering zit creativiteit, mensen hebben er een bepaald idee over. Daarnaast zie je bij een muurschildering dat het met de hand geschilderd is, er zit veel arbeid in. Het is geen kant en klaar behang.”

Er zit overlap in de behang- en schildering-trends. Wat een muurschildering dan toch anders maakt? Het zit ‘m volgens Luka in het aanpassen. “Je kan rekening houden met lijsten die er hangen of de bank die er staat en zo samenwerken met de rest van het interieur.”

muurschildering achter bed
Bron: Luka Jacobs
Wandschildering slaapkamer
Bron: Luka Jacobs

De muurschilderingen in Luka’s huis

Luka schildert niet alleen voor klanten, ook in haar eigen huis zijn muurschilderingen te vinden. In de eetkamer heeft ze een groot bostafereel gemaakt in zwart en wit. “Het is een klein, knus hoekje in een soort nisje. Het schilderen zelf kostte zo’n 8 uur.”

In de slaapkamer van Luka zijn palmbomen en bananenbomen te vinden. “Ze zijn in metallic goudverf geschilderd. Metallic goud geeft minder contrast dan zwart op wit, maar je hebt toch een mooie muur.” Ook op de zolder is er sinds kort een grote muurschildering te vinden met wolkjes en sterren: lijntekeningen in metallic goudverf.

muurschildering
Bron: Luka Jacobs

Do’s en don’ts voor een muurschildering

Een muurschildering kan in iedere kleur, zo lang het maar bij je interieur past. “Ik heb ooit een realistische flamingo in fel roze tinten geschilderd, maar ik heb ook abstracte beelden gemaakt, zonder kleur. Anders was het te heftig bij het interieur geweest.”

Een muurschildering kan ook druk worden, maar daar zijn oplossingen voor. “Als de rest van je interieur wat rustiger is, dan is de muur een eye-catcher.” Ze adviseert om kleuren uit de muurschildering terug te laten komen in kussentjes en woonaccessoires. “Door kleuren te herhalen trek je het samen.”

Het is een kwestie van uitproberen. “Mijn huis is een canvasdoek waar ik op uitoefen. Je hebt het zo met een roller weer wit gemaakt. Ga aan de slag of schakel iemand in die het kan. Je ziet vanzelf of het mooi is of niet.”

Meer lezen over de laatste interieurtrends?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verliefd op deze trend: alles wat je wilt weten over muurschilderingen
Sluiten