Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 4 okt 2019

Muren schoonmaken voor het verven: zo pak je dat het allerbeste aan

Voordat je gaat schilderen moet je eerst de muur schoonmaken. Als je dat niet doet, krijg je namelijk te maken met allerlei lastige verfproblemen. Ontvetten, schuren, wat doe je wanneer? De volgorde maakt zeker wat uit! Zo kan je het beste een muur schoonmaken.

Je muur schoonmaken: eerst ontvetten of schuren?

Je muur schoonmaken voor het schilderen doe je vooral omdat er altijd vet en vuil op het oppervlak zit dat je wil schilderen. Ontvetten, dat is dus stap één. Als je per ongeluk eerst schuurt en dan pas ontvet, verspreid je juist het vet en vuil over je muur. Om te schilderen heb je een schone ondergrond nodig. Eerst schoonmaken dus.

Verder wil je het schuurpapier niet meteen vol hebben met vuil en vet, waardoor je steeds een nieuw stuk schuurpapier moet pakken. De muur eerst schuren voordat je gaat ontvetten kost dus veel meer schuurpapier.

Je muur schoonmaken door te ontvetten

Het ontvetten is zo gebeurd. Je kan de muur ontvetten met een speciale muurontvetter. Een flinke scheut ammonia in een emmer water werkt doorgaans ook. Meng het schoonmaakmiddel met water en dompel een doek onder waarmee je de muur gaat schoonmaken. Verwijder eventueel ook oude en loshangende verf met een verfkrabber. Sla de scheuren in de muur niet over, krab die ook even uit.

Werk beschadigingen weg met een muurvuller voor een mooi oppervlak. Dit laat je even drogen om daarna de gevulde gaatjes nog even licht opschuren. Vergeet niet om na het schuren weer even de stoffer erbij te halen.

Vervolgens behandel je de hardnekkige vlekken op je muur met een vlekkenspray. Die zwarte roetvlek op je gestucte muur werk je op die manier netjes weg en kan je straks zonder al te veel moeite overschilderen. Klaar! Je muren zijn vrij van vet en viezigheid.

Zo kan je het beste een muur schuren

Wikkel je schuurpapier om het schuurblok. Vervolgens schuur de muur op de oneffen plekken, tot deze mooi egaal is. Je checkt even met je hand hoe egaal de muur is. Verwijder de laatste verfrestjes en het stof met een stoffer. Voor het mooiste resultaat doe je dat ook met een vochtige doek of een kleefdoekje.

Et voila. Je muur is klaar om geschilderd te worden!

Meer lezen over het schilderen van muren?

Muur schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VerfwebwinkelGamma

Reageer op artikel:
Muren schoonmaken voor het verven: zo pak je dat het allerbeste aan
Sluiten