Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 5 aug 2021

Muren verven in huis? Hier zijn onze do’s en don’ts

Zin in een nieuw kleurtje aan de muur? Maar ben je bang dat je rechterhand met een kwast in de hand spontaan linkshandig wordt? Met onze tips krijg je een idee waar je op moet letten bij de verschillende stappen die komen kijken bij het verven van je muren.

Van het kiezen van een kleur tot aan het opruimen, hebben wij hieronder diverse do’s en don’ts voor je uitgeschreven die je op weg kunnen helpen met je muurproject.

Kleur kiezen voor jouw muur

  • Do: laat de natuurlijke lichtinval in je kamer soms voor je beslissen

Een kleur kan er zo tof uitzien in de winkel, maar als je het later thuis op de muur aanbrengt dan ziet het er soms totaal anders uit. Probeer dus niet jezelf door je favoriete kleur te verblinden wanneer er zoveel (betere) keuzes zijn.

Experts vertellen: in deze kleuren kan je de muur beter níét verven

  • Don’t: één kleur verf kiezen in de winkel

Je kunt beter enkele kleurtesters kopen voordat je begint met verfpotten aan te schaffen. Het zou zonde zijn als je meerdere keren voor een paar verfpotten naar de winkel moet gaan, omdat het telkens niet de juiste kleur is.

Het beste is op zijn minst drie verschillende kleuren uit te kiezen en daarvan weer drie tinten van ieder. Zo hoef je maximaal maar twee uitstapjes naar de verfwinkel te maken, en dat scheelt een hoop tijd.

Het verven van de muren

  • Do: verf de randen eerst met een kwast

Gebruik een kwast om rond de 4 cm van in de breedte vanaf je rand te verven. Met een kwast gaat dit een stuk preciezer dan met een verfroller. Plak je plinten, randen en stopcontacten voor de zekerheid af en je kunt aan de slag.

  • Don’t: maar één laag verf aanbrengen

Schilder de muur altijd minstens twee keer om het mooiste streeploos resultaat te krijgen. Indien nodig kun je nog altijd een derde verflaag aanbrengen.

Verf over?

  • Do: bewaar verf in een koele ruimte

Door je blikken verf goed af te sluiten en in een gekoelde ruimte te bewaren, kunnen ze minstens 2 tot 3 jaar lang mee.

  • Don’t: je verf weggieten door de gootsteen of je verfblikken bij het gewone huisvuil weggooien

De meeste zullen dit wel weten aangezien het ook op het blik staat, maar je mag nooit de overgebleven verf bij het gewone afval doen of door de wasbak wegspoelen. Verf is namelijk geen pretje voor het milieu. Voor de milieu bewuste ververs onder ons is er ook duurzame verf.

Dit appartement heeft veel bijzondere muren – en daar halen we inspiratie uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Muren verven in huis? Hier zijn onze do’s en don’ts
Sluiten