Zo heb je altijd verse muntthee – je eigen munt stekken in het voorjaar

Munt is een goede smaakmaker in de keuken en als je veel houdt van munt dan kunnen de muntblaadjes er nogal snel doorheen gaan. Handig dus om ze zelf eens te gaan stekken, je eigen munt stekken is namelijk helemaal niet moeilijk!

Je begint precies in de goede tijd als je in het voorjaar of in de zomer begint met jouw munt stekken.

Disclaimer: let wel op waar jij je munt gaat stekken. Als je ervoor kiest om dit in je tuin te doen, houd er dan namelijk rekening mee dat munt erg sterk is en dus niet zomaar weg is uit je tuin. Kies er dan liever voor om in een potje je eigen munt te stekken.

Stap 1 – Munt stekken

Als eerst ga je opzoek naar een topscheut van ongeveer acht tot tien centimeter. Deze knip je af en hiervan knip je het bovenste groeipuntje er ook af.

Now is the time! Dit zijn de makkelijkste kamerplanten om te stekken

Stap 2 – Knippen maar

Nadat je jouw munt stekje hebt afgesneden laat je de schaar nog even in je hand zitten want ook aan de onderkant mag er nog wat vanaf.

Kijk naar de onderste twee bladeren en vlak hieronder knip je het onderste
gedeelte van de steel recht van de stek af. De twee onderste bladeren mag je nu ook verwijderen.

Stap 3 – Geef je munt stek een plek

Je kan nu je munt stek in een glas water zetten. Let erop dat de bladeren het water niet mogen raken. Zet het glas/potje neer op een plek met veel daglicht maar niet te veel direct zonlicht.

Stap 4 – Verpotten

Na ongeveer twee weken zul je wat worteltjes zien komen aan je munt stekken. Hij is nu sterk genoeg om verpot te worden in een pot met grond. Let er wel op dat je het stekje de eerste twee weken genoeg water geeft.

Deze potgrond mag best sterk zijn omdat de munt dat zelf ook is. Nu begint hij verder met groeien en na ongeveer twee of drie weken zal je plant zo groot zijn dat er weer nieuwe munt stekken ontstaan!

Ga voor de full experience en maak er een hele muntkwekerij van, lekker voor de geur in je huis en handig voor het koken in de keuken.

Extra tip: als jouw muntplant te hard groeit (en je nog even geen munt nodig hebt) kan het soms handig zijn om deze bladeren alsnog te verwijderen. Anders wordt de plant namelijk te zwaar en gaat hij hangen.

Roomed’s plantenguide: deze kamerplanten kan je stekken op water

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GeenfingersonlineWishflower

Reageer op artikel:
Zo heb je altijd verse muntthee – je eigen munt stekken in het voorjaar
Sluiten