Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 21 okt 2019

Diervriendelijke muizenvallen die níet op de snoet van een muis knallen

Dat muizen in huis vervelend zijn, betekent nog niet dat we een muizenklem of nare muizenval met gif neer hoeven te zetten. Er zijn nog veel meer andere soorten muizenvallen, die een stuk prettiger zijn voor mens, dier en milieu. Ook hebben wij uitgezocht wat voor voedsel je het beste in die muizenval kan doen.

Denk er wel aan: (diervriendelijke) muizenvallen neerzetten is niet genoeg. Berg spullen op in afsluitbare bakken en zorg ervoor dat de knagers niet bij eten of zelfs verpakkingen van eten kunnen komen.

Zoek een muizenval waarbij het diertje blijft leven

Je hoeft je diervriendelijke muizenval echt niet zelf te maken (in mijn geval werkte dat ook totaal niet), er zijn genoeg vallen op de markt die je gewoon kant en klaar kunt kopen.

Triptrap val

Er zijn genoeg muizenvalletjes te vinden. Zo is er een triptrap val. Het deurtje van de val gaat dicht op het moment dat de muis de muizenval binnen gaat. Bij een transparante val kun je snel zien of je een muis te pakken hebt. Op het moment dat je er één uitzoekt, kies er dan eentje met ventilatiegaten, zodat de muis voldoende lucht krijgt.

Inloop val

Een inloop val is eenvoudig te zetten. De muis komt gevangen te zitten door een wip-wap systeem en blijft daardoor in het kooitje zitten. Je moet wel de inloop val regelmatig checken, want de muis zal flink stressen wanneer het te lang in het kooitje zit.

Kantel val

Deze muizenval werkt, zoals de naam het al zegt, met een kantelmechanisme. Leg wat lokaas in het uiteinde van de val en zet ‘m klaar met het deurtje open. Zodra de muis gaat snoepen van zijn traktatie, valt het uiteinde van de val naar beneden door het gewicht van de muis. Gevangen! Nu kun je de muizenval ergens anders heenbrengen en het muisje daar weer loslaten om z’n vrijheid tegemoet te gaan.

Muizen verjagen met geuren

Het is mogelijk om muizen aan te trekken met geur, maar ook af te stoten. Volgens MilieuCentraal.nl zijn de muizen geen fan van de sterke geur van Eucalyptus- of muntolie. Een schaaltje met eucalyptus of munt neerzetten op de plek waar de muis komt verjaagd ze dus. Trekt de geur weg? Vul dan het schaaltje opnieuw.

De voordelen van een diervriendelijke muizenval

Een diervriendelijke muizenval gebruiken, brengt een aantal voordelen met zich mee. Je gebruikt geen gif, wat een stuk beter is voor het milieu en jezelf. Gif kan ontzettend gevaarlijk zijn, zeker als je kinderen of huisdieren hebt. Verder worden de muizen met een diervriendelijke val natuurlijk niet gedood, je zet ze gewoon een stuk verderop (minimaal 100 meter, maar hoe verder hoe beter) weer uit in de natuur. Breng ‘m  bijvoorbeeld naar het bos of park zodat ‘ie niet naar de buren gaat.

Diervriendelijke muizenvallen zijn ook duurzaam, want je kan ze altijd weer hergebruiken en de lijdensweg voor de muizen blijft bespaard (tenzij je ze te lang in de val laat zitten en ze overlijden door stress).

Welk aas gebruik je in je muizenval?

Je kunt muizen vangen met allerlei soorten lokaas. Muizen komen af op eten, dus zorg dat je al het andere eten goed hebt opgeborgen in afgesloten bakken. Je wil niet dat je muis in de nog openstaande pot pindakaas kruipt, wanneer je dat ook in de val hebt liggen. Dit is een lijstje met dingen die volgens Pestfree.nl goed werken om het beestje te lokken:

 • Zoet snoepgoed
 • Vette zaden
 • Kaas
 • Zonnebloempitten
 • Vet
 • Boter
 • Granen
 • Peulvruchten
 • Noten
 • Spek
 • Voedsel met een hoog suikergehalte
 • Groenten en fruit
 • Pindakaas

Wil je meer lezen over het bestrijden van ongedierte?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Diervriendelijke muizenvallen die níet op de snoet van een muis knallen
Sluiten