Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 28 mei 2020

5 effectieve manieren om muggen mee te lijf te gaan

Als je eens om je heen vraagt wat je kunt doen tegen irritante muggen in je slaapkamer, zal er geheid een discussie oplaaien over wat nou de beste manier is. De één zweert bij een elektrisch apparaatje dat hoge geluidstonen produceert, de ander bij een ventilator. Weer een ander doucht iedere avond voor het slapen gaan, want muggen houden van zweet en niet van douchegel.

Maar wat helpt nou écht? Vijf effectieve middelen om de mug mee te lijf te gaan.

Muggen verjagen doe je zo

1. Hor

In de zomer heeft niemand zin om de ramen en deuren gesloten te houden. Als de warmte even binnen is, grijp je ieder zuchtje wind van buiten met beide handen aan. Daarom zijn horren een goeie optie tegen muggen. Bevestig ze wel goed, want door ieder te groot kiertje en gaatje komt de minivampier wel heen.

2. Klamboe

Heb je moeilijke kantelramen waar alleen een speciale hor voor kan, of heb je simpelweg teveel ramen? Dan kun je de nachten doorkomen met een klamboe. Hoe kleiner de gaatjes, hoe beter, maar het kan wel een benauwend effect hebben. Ook hier geldt: maak de klamboe goed dicht, anders zit de muggenfamilie zo in je veilige nestje. Stop daarom bijvoorbeeld de onderkant van de klamboe onder je matras. En nog een pluspunt, klamboes kunnen heel mooi zijn.

3. Citronella

Citronella is een natuurlijk en onschadelijke olie. Dat is dan ook de reden dat het spul met citroengeur vaak gebruikt wordt om muggen te verdrijven. Het houdt muggen op afstand, maar is helaas wel van korte duur.

De geur verdampt erg snel en muggen zullen uiteindelijk weer toeslaan. Bovendien zet je een citronellakaars niet snel naast je bed neer. Maar voor de warme zomeravonden in je tuin of op het terras, kom je er met dunne, bedekkende kleding en een citroenkaars nog best goed van af.

4. DEET

Iets agressiever is het anti-insectenmiddel DEET. Voorheen werd het vooral aangeraden voor verre reizen waar malaria- en denguemuggen leven, tegenwoordig is het een veelgebruikt middel overal. Het is het enige muggenmiddel waarvan bewezen is dat het muggen écht afweert.

De geursensoren van de mug zouden er door verstoord worden en ze zouden het middel willen vermijden. Hoe hoger het percentage DEET, hoe beter en langer het middel werkt. Maar omdat het geen natuurlijk middel is, kan het wel irritaties veroorzaken.

5. Vliegenmepper

Ben je de beesten echt helemaal zat en gun je ze het daglicht niet meer, schaf dan een elektrische vliegenmepper aan. Vergt wat ren- en springwerk, maar dan zijn ze wel morsdood. Geen zin in nachtgymnastiek als je net lekker ligt? Een speciale insectenlamp met blauw licht doet ook wonderen. Het licht trekt beesten aan en helaas voor hen, betekent te dichtbij dat licht het einde.

Liever planten tegen muggen gebruiken?

Deze kamerplanten werken tegen insecten. Doe er je voordeel mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 effectieve manieren om muggen mee te lijf te gaan
Sluiten