Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 26 apr 2019

Weg met muggenbulten! Deze 7 planten tegen muggen helpen je de zomer door

Hoe leuk en lekker de zomer ook is, het is niet altijd één groot feest. De warmte breng namelijk ook vervelende insecten met zich mee. Lees: muggen. Gelukkig zijn er een paar goede manieren om deze beestjes op afstand te houden. De planten tegen muggen helpen je een handje op weg. 

Zit je net lekker buiten te genieten van de warme zomeravond met een wijntje en een goed boek, komt daar ineens dat irritante gezoem voorbij. Dat was het dan, hup naar binnen voordat je helemaal lek wordt geprikt. Maar waarom zou je je avond laten bepalen door een stomme mug? Met deze plantjes hoeft dat niet meer en kan je gewoon je boekje blijven lezen terwijl je nipt aan je wijntje. Muggen – 0, mens – 1.

De botanische vijanden van muggen

Muggen zijn eigenlijk hele simpele beesten. Ze weten waar ze van houden en ze weten ook waar ze vooral niet van houden. Daarom kunnen we ze heel makkelijk om de tuin leiden. Letterlijk. We moeten gewoon gebruik maken van hun zwakke plek: planten. Gelukkig voor ons zijn er een aantal botanische vijanden waar de mug absoluut niet van houdt en het liefste ook ver van wegblijft.

1. Munt

Veel mensen gebruiken de munt in thee of gebruiken het in een gerecht, terwijl anderen er geen fan van zijn. De mug is er daar één van. Nu kan je de munt in je drankje doen terwijl je buiten zit, maar je kan de munt ook neerzetten. Gewoon in een potje. Dan heb je lekkere verse munt in je tuin én je jaagt de muggen weg. Twee vliegen muggen in één klap.

2. Rozemarijn

Wat je misschien net weet is dat rozemarijn een zoete geur afgeeft. Wij vinden het heerlijk in ons eten, maar muggen walgen ervan. Dus plaats de rozemarijn gezellig naast je munt, heb je meteen je kruidentuin vergroot.

Lavendel plant muggen

3. Lavendel

Als je langs deze plant loopt weet je meteen dat het lavendel is. De geur is heel sterk en zo specifiek, en dat is nou juist waar de mug niet van houdt. Komt dat even goed uit. Als de lavendel in je tuin staat kan je lekker genieten van de zomergeur terwijl de muggen op afstand blijven.

4. Afrikaantje

Deze kleurrijke bloem staat niet alleen mooi in je tuin, ook hier zijn de muggen geen fan van. Kopen, kopen, kopen!

Citroenplant muggen

5. Citroen(melisse)

Muggen zijn niet zo dol op de geur van citroen. Dus heb je een citroengras, citroenmelisse of citroengeranium, dan zit je goed. Je krijgt er alleen wel een ander zoemend beestje voor terug: bijen zijn dol op citroen. Dat is natuurlijk niet zo erg, maar wees gewaarschuwd.

6. Kattenkruid

Heb je een kat? Dan is dat een goed excuus om een keer kattenkruid in huis te halen. Niet alleen is het een goed speeltje voor de kat, het zorgt er ook voor dat de mug uit de buurt blijft. Dit is trouwens iets anders dan kattengras, dus keep that in mind.

tomatenplant muggen

7. Tomatenplant

Tomaten hebben een volle, zoete geur die de mug veel te sterk vindt. Heb je een tomatenplant in de tuin staan? Leg dan een aantal bladeren van de plant op tafel. Zo niet, dan is een opengesneden tomaat ook een prima manier om muggen op een afstandje te houden.

Meer tips over handige planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg met muggenbulten! Deze 7 planten tegen muggen helpen je de zomer door
Sluiten