Merve Ozturk
Merve Ozturk Moodboard 16 jan 2021

Van A tot Z een nieuw huis: maak een moodboard voor het design

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Vandaag leggen we je graag uit waar je op kunt letten bij het maken van een moodboard.

Dat is belangrijk om te doen – nog voordat je verf, behang, meubels of woonaccessoires koopt. Op deze manier kan je namelijk in één oogopslag zien of het er uiteindelijk goed uit zal zien en of het een geheel zal vormen.

Zo maak je een moodboard om een inzicht van je huis te krijgen

Je woonstijl(en)

Bepaal allereerst wat voor woonstijl je wilt creëren in je nieuwe huis. Aan de hand daarvan kan je namelijk de kleuren, materialen en al je decoratie bepalen.

Een Scandinavisch interieur is vrij licht, er worden vooral lichte kleuren en natuurlijke materialen gebruikt. Als je ervan houdt om verschillende (uitgesproken) kleuren, patronen en materialen met elkaar te combineren, kan je gaan voor een Bohemian interieur.

Een industrieel interieur is daarentegen een stuk donkerder en worden er materialen zoals leer en beton wat vaker gebruikt. Dan hebben we ook nog een landelijk interieur, je kan denken dat dit misschien wat oubollig is, maar dat ligt volkomen aan jou – je kan je interieur namelijk altijd nog moderniseren.

Kan je niet kiezen of spreken meerdere stijlen jou aan? Dan kan je verschillende woonstijlen uiteraard ook prima combineren. Ten slotte kan je bepalen of je je richt op (nieuwe) woontrends – maar deze kan je altijd later nog toevoegen aan je interieur.

Hier alvast een hele leuke woontrend: Gek op Scandinavisch design? Dan wil je ook van de woontrend Japandi weten

De kleuren

Denk ook goed na over de kleuren die je wilt gebruiken. Bepaal of je een rustgevend, stoer, speels of uitgesproken interieur wilt creëren. Door deze kleuren te verwerken in je moodboard kan je zien of ze goed bij elkaar passen. Wees niet bang om complementaire kleuren te gebruiken – dit zorgt namelijk juist voor een contrast.

Wil je liever één kleur gebruiken? Dan kan je gaan voor ton-sur-ton. Dat betekent dat je verschillende tinten van een kleur gebruikt. Als dat groen is, kan je bijvoorbeeld mosgroen, olijfgroen en sage groen met elkaar combineren om contrast te creëren.

Vergeet ook de 60/30/10 regel niet. Dit betekent dat je een dominante-, secundaire- en accentkleur gebruikt om te zorgen voor een goede balans in huis.

Materialen en texturen

Ten slotte neem je materialen en texturen op in je moodboard van je huis. Wil je luxe uitstralen? Ga dan voor fluweel en zijde. Als je wilt gaan voor meer rust kan je natuurlijke materialen zoals wol, rotan, bamboe, bouclé en katoen opnemen in je moodboard.

Dat kan bijvoorbeeld voor je (grote) meubels, vloerkleed en zelfs met je wandbekleding kan je voor meer textuur zorgen. Als het eindresultaat van je moodboard je gelukkig maakt kan je concrete keuze’s maken en je plannen voortzetten.

Meer tips voor het inrichten van je huis

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: maak een moodboard voor het design
Sluiten