Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 6 jan 2022

Hé plant mom: 6 tips voor de verzorging van jouw Monstera

De Monstera is niet de meest lastige kamerplant wanneer het op verzorging komt. Maar dat betekent niet dat je geen oogje in het zeil wilt houden voor dit groene monster. Daarom hebben wat tips voor je zodat de verzorging van jouw Gatenplant een eitje wordt.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten Monstera’s waar je wel rekening mee moet houden. Zo zijn de populaire Monstera Deliciosa en de Monstera Adansonii vaak in huizen te spotten. Vandaag bespreken we de algemene verzorging van deze kamerplant.

6 tips voor de verzorging van jouw Monstera

1. Kamertemperatuur

De Monstera houdt er wel van een beetje warm in huis te staan. Deze planten zijn namelijk tropische klimaten gewend, dus het liefst staan ze niet alleen redelijk warm maar ook wat vochtig. Droge en hete lucht doet het niet goed voor de Monstera. Een luchtbevochtiger is dus een slimme zet wanneer de lucht in huis heel droog is.

Kamertemperatuur is daarom prima voor de Monstera. Ergens tussen de 18 en 24 graden Celsius is ideaal.

2. Genieten van indirect zonlicht

In tropische klimaten schijnt de zon veel, dus je verwacht misschien dat deze plant het goed doet direct in de zon. Maar dat is niet het geval! Net als je huid verbranden de prachtige bladeren van deze Gatenplant zich als ze te lang in de zon staan.

Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?

3. Hoe vaak geef je ze water?

Je wilt natuurlijk bij het water geven altijd de regel aanhouden dat de bovenste paar centimeters grond droog is voor je de gieter erbij pakt. Om je toch een idee te geven: een middelgrote Monstera wil je ongeveer eens in de 7-10 dagen water geven gedurende de zomer. En in de winter één keer iedere twee of drie weken.

4. Geef ze de ruimte

Je wilt deze kamerplanten de ruimte geven. Ze kunnen flink groeien of zelfs naar boven klimmen als je ze tegen een mosstok laat groeien. Of leidt ze terug naar de grond als je ze niet mooi vindt zodat ze vanzelf weer in de bodem verdwijnen.

5. Houd ze uit de buurt van kinderen en huisdieren

Deze tip is meer voor de verzorging van je huisdieren en jonge kinderen dan voor de Gatenplant zelf. De bladeren van de Monstera zijn namelijk giftig. Bij inname kan je er behoorlijk ziek van worden en bij aanraking is er kans op huidirritatie. Zet deze plant dus ook niet ergens neer waar je vaak langsloopt om dit te voorkomen.

6. Wil je grote bladeren voor meer impact?

Je hebt ze wel gezien, Monstera’s met geweldig grote bladeren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw Gatenplant tot eenzelfde grootte groeit? Mocht het zijn dat jouw plant wat aan de kleine kant blijft, dan wil je hem toch iets meer in het zonnetje zetten. Of gebruik plantenvoeding om hem even te helpen met zijn groeispurt.

Kamerplanten stekken voor beginners: de Monstera Deliciosa stekken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mind Body Green123planten

Reageer op artikel:
Hé plant mom: 6 tips voor de verzorging van jouw Monstera
Sluiten