Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 22 mrt 2021

Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het

Als jij je eigen moestuin hebt wil je er natuurlijk het beste uit halen. Een propagator kan je hierbij helpen doordat je de temperatuur zelf kan bepalen. Belangrijk voor het kweken van je planten én het maakt het verzorgen makkelijker: twee vliegen in één klap dus.

Je kan ook zonder een propagator je planten kweken maar als je voor 1 maart wilt beginnen, is een propagator geen slecht idee.

Een propagator, wat is het?

Een propagator is eigenlijk een soort kas die een eigen micro klimaat creëert. Het is een warme plek voor je jonge planten en dit komt door een ingebouwde verwarming of geïntegreerde lichten.

Je kan hierdoor dus je licht, luchtvochtigheid en temperatuur regelen, drie dingen die van belang zijn als jij optimaal wilt genieten van je gekweekte groenten.

De propagator kan je instellen van ongeveer 5°C tot wel 30°C. De temperatuur hangt af van wat jij wil gaan kweken. Sommige planten hebben nu eenmaal minder warmte nodig dan de ander.

Verder is het goed om te kijken naar de hoogte van de deksel, grote planten moeten wel de ruimte hebben om omhoog te kunnen groeien.

Zelf een propagator maken

Een propagator maken is niet moeilijk. Zoek een geschikte bak met deksel uit, bijvoorbeeld een doorzichtige opbergdoos. Hier kan je vervolgens een warmtematje in leggen, deze kan je bij verschillende winkels kopen.

Boven het warmtematje plaats je een rooster waar de bakjes met zaden op komen. Het is belangrijk dat de bak doorzichtig is zodat er licht in kan komen.

Als je geen doorzichtige bak met deksel hebt kan je ook kiezen voor een bak zonder deksel. Deze kan je dat afdekken met een stuk glas of plastic.

Hoe ga je te werk

Als je eenmaal een (zelfgemaakte of gekochte) propagator hebt, kan je beginnen met kweken. Start met het vullen van de potjes: vul ze met stekaarde en plaats de zaadjes een centimeter diep in de grond. Maak de aarde nat en bedek de zaadjes met nog meer aarde.

Nu kan je de potjes in de propagator plaatsen en sluit deze af met een deksel (of glasplaat/plastic). Het is belangrijk dat je de propagator niet in de volle zon zet, een schaduwplek is voldoende. Stel vervolgens de juiste temperatuur in en geef water wanneer nodig.

Roomed’s plantenguide: kan ik mijn tuinplanten stekken in de herfst en winter?

Na veertien dagen zullen de meeste zaadjes ontkiemd zijn en nu kan de propagator naar een zonnige plek worden verhuisd en mag je de deksel eraf halen.

De plantjes kunnen nu op eigen kracht verder groeien en na verloop van tijd kan je ze eventueel gaan verpotten. Zo heb jij de gezondste planten met sterke wortelsystemen en kan je in het voorjaar al genieten van jouw gekweekte groenten.

Moestuin maandag: begin met met de basics met een moestuinkalender

Moestuin propagator
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MoestuinweetjesHortoshop

Reageer op artikel:
Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het
Sluiten