Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 31 mrt 2022

No excuses: alles wat je wilt weten over een moestuin op het balkon

Een moestuin is hartstikke hip geworden afgelopen jaar. Groenten en fruit uit eigen tuin, wie kan daar nou ‘nee’ tegen zeggen? Zelfs als je kleiner woont of geen tuin tot je beschikking hebt, is het realiseren van je eigen moestuin een optie. Een moestuin op balkon kan namelijk príma.

Natuurlijk moet jouw balkon wel aan een aantal dingen voldoen, en dat bespreken we in dit artikel.

Wat moet jouw balkon hebben?

  • Genoeg ruimte. Je hebt niet persé veel vierkante meters nodig (je kunt al een moestuin van één vierkante meter in de tuin zetten, dat heet dan een square foot garden), maar die ene vierkante meter moet je natuurlijk wel kunnen missen. Als jij daarvoor jouw eettafel en stoelen moet inruilen, moet je misschien nog even bedenken of dit iets is wat je echt wilt. Maar zit je toch nooit aan die eettafel? Go for it.
  • Genoeg zonlicht. De meeste groenten en fruit houden van een lichte plek met veel zonlicht. Als jij een balkon hebt waar je bijna nooit zonnestralen ziet, dan moet je óf gaan kijken naar welke groenten het wel goed doen in de schaduw, óf op zoek gaan naar een plek bij iemand anders voor jouw moestuin.
  • Weinig wind. Woon je op een plek waar het veel waait? Dan is dat ook geen ideale plek voor een moestuin. Natuurlijk hoeft het niet windstil te zijn op je balkon, maar jouw moestuin gaat het niet prettig vinden om dagelijks windkracht 10 te moeten overleven.

Checkt jouw balkon alle vinkjes af? Hoera, dan kunnen we beginnen met het aanleggen van een moestuin op je balkon. Omdat je op het balkon natuurlijk niet de planten in de grond kunt zetten, zijn er een aantal dingen die je goed kunt gebruiken.

  • Kleine en grote potten. Laten we die niet vergeten, want je hebt natuurlijk geen grond op het balkon voor jouw moestuin. Dat geeft niets, je komt dan uit op een container garden en daarin kan je prima je eigen groenten en fruit verbouwen.
  • Aarde om de potten te vullen. Check bij elke plant even welke soort aarde de plant het fijnste vindt, wat dat kan per gewas verschillen. Als je safe wilt zitten, schaf dan speciale moestuingrond aan.
  • Een tuinslang. Heeft jouw balkon een waterkraan, dan is dat natuurlijk hartstikke fijn en wordt het water geven voor jou easy peasy. Maar als jij de hele tijd drie trappen op moet lopen, investeer dan in een fijne gieter die niet lekt.

Deze gewassen kan je verbouwen in jouw moestuin op balkon

Aardbeien

Aardbeien zijn echte zonaanbidders. Heb jij een zonnig balkon, dan zijn ze daar dus op hun gelukkigst en worden ze mooi rood en zoet.

Kruiden

Thijm, basilicum, oregano, rozemarijn… zomaar een greep uit de kruiden die je in je moestuin op balkon kunt verbouwen. Zet de losse potten met kruiden in een leuke kast, en je hebt niet alleen iets lekkers om te eten maar ook iets leuks om naar te kijken.

5 medicinale kruiden die je in je eigen kruidentuin zou kunnen verbouwen

Tomaten

Tomaten houden niet van regen en nat staan, dus als je ervoor kiest om tomaten in je moestuin op balkon te kweken, zorg er dan voor dat je ze ook droog kunt zetten.

Paprika

Een paprika houdt van een warm, zonnig en beschut plekje. Hij wilt niet in de wind staan, want dat is te koud.

Sugarsnaps

Sugarsnaps zijn zoet en kunnen dicht op elkaar gezaaid worden, dus die zijn ideaal voor een kleine moestuin.

Courgette

De courgette is vooral geschikt voor de grotere balkons, omdat ze een vrij grote bak nodig hebben om volledig te kunnen groeien. Heb jij maar een vierkante meter ruimte, dan kan je deze groente beter laten voor wat het is.

Lente-ui

Wist je dat je groenten uit de supermarkt opnieuw kunt laten groeien? We schreven er vorig jaar al een artikel over en lente-ui (of bosui) staat ook in dit artikel.

Peper

Net zoals de paprika houdt de peper niet van wind, en wél van een zonnig plekje. Zet de paprika en de peper dus vooral naast elkaar.

Moestuin maandag: 6 x de beste telefoon apps voor je moestuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

moesmeisje

Reageer op artikel:
No excuses: alles wat je wilt weten over een moestuin op het balkon
Sluiten