Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 29 mrt 2021

Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin

Een eigen moestuin hebben is leuk en hier hoef je helemaal geen mega tuin voor te hebben. Als jouw tuin iets kleiner is kan je prima een moestuin hebben en je zult versteld staan van wat je allemaal op een klein oppervlak kunt kweken.

Wij vertellen alles over een kleine moestuin.

Wat ga je kweken in je kleine moestuin

Oké, let’s be honest: je kunt niet alles kweken in een mini moestuin. Je zult keuzes moeten maken omdat simpelweg niet alle groenten in je tuin passen. Zo kan je pompoenen beter laten omdat die je hele moestuintje overneemt.

Moestuin maandag: begin met met de basics met een moestuinkalender


Denk aan groenten die iets meer bescheiden zijn zoals radijs, tomaat, ui, wortel, prei, knoflook en lente-ui. Deze pikken niet je hele moestuin in en daardoor blijft er meer ruimte over voor veel verschillende groenten.

The sky is the limit

Als je niet veel vierkante meters hebt, moet je in de hoogte gaan denken: verticaal tuinieren dus. Maak gebruik van de ruimte boven je moestuin en zaai vooral groenten die de omhoog klimmen.

Stap voor stap een moestuin aanleggen (want waar begin je?)


Er zijn meer soorten groenten die omhoog klimmen dan je denkt. Zo zijn er speciale soorten klimcourgettes (deze worden ook iets kleiner dan normale courgettes) of minikomkommers die omhoog klimmen.

Ook sugarsnaps, cherrytomaten en aardbeien groeien omhoog. Help ze een handje door stokjes te plaatsen in de aarde zodat ze een beetje houvast hebben. Lekker én het ziet er ook heel gezellig uit.

Square foot gardenening

Oftewel: je gebruikt maar een vierkante-meter voor je moestuin. Dit is een kleine moestuin in de vorm van een vierkant en wordt vaak opgedeeld in kleinere vlakken.

Deze vlakken kunnen gebruikt worden voor het verbouwen van verschillende groenten. Het verschil met een normale moestuin is dat je in elk vlak gericht kan zaaien. Je zaait dus niet alle groenten tegelijk zodat de oogst over het hele seizoen wordt verspreidt.

Door square foot gardening ontstaat er minder verspilling en doordat het zo compact en klein is houdt je ook nog eens onkruid tegen.

Start je moestuin in potten

Mocht je nu écht helemaal geen ruimte hebben, dan kan je altijd nog kiezen om te zaaien in potten, een soort container gardening. Meer uitleg over een container gardenening staat hier. Het enige wat je nodig hebt is veel zon en wat potten.

Omdat de pot natuurlijk niet bij de grond kan, is het belangrijk om ze op tijd extra voeding te geven. Als de blaadjes licht kleuren, is het tijd om te voeden

Dit geldt eigenlijk ook voor water, omdat de wortels niet dieper kunnen dan de bodem van de pot. Ze zijn dus erg afhankelijk van hoevaak jij ze water geeft.

Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het

Kleine moestuin
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PokonMoesmeisje

Reageer op artikel:
Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin
Sluiten