Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 5 apr 2021

Moestuin maandag: hoe kan je jouw moestuin het beste onderhouden?

Je hebt je moestuin perfect ingedeeld, groenten uitgekozen maar nu komt de vraag: hoe kan ik mijn moestuin goed onderhouden? Het is gelukkig niet zo moeilijk als je denkt en in dit artikel zullen we je er alles over uitleggen.

Je moestuin goed onderhouden: tips en tricks

Je moestuin onderhouden betekent meer dan af en toe de gewassen voeding geven. Het is belangrijk om onkruid te verwijderen, ongedierte te voorkomen en de moestuin klaar te maken voor de winter.

First things first: je moestuin water geven

Je kunt niet altijd op regen vertrouwen dus geef je moestuin regelmatig water, als het echt heet is mag je ze meer geven. Regelmatig water geven is net zo belangrijk voor je groenten als zonlicht.

Let wel op: zorg echt dat je dit ook ‘regelmatig’ doet. Sommige groenten (zoals tomaten) barsten open als ze plotseling erg veel water krijgen nadat ze een tijdje zonder hebben gezeten.

Je kan ze het beste ‘s avonds water geven en om de twee dagen. Zo kan het water in de nacht in de grond zakken en verdampt het niet door eventuele warmte. Als je ze elke dag water geeft dan krijg je oppervlakkige wortels en zijn je planten gevoeliger voor ziektes.

Moestuin maandag: begin met met de basics met een moestuinkalender

Ongedierte voorkomen of bestrijden

Veel ongedierten houden niet van sterk geurende planten of kruiden. Denk aan tijm, lavendel en kattenkruid. Deze kan je eventueel ook om je moestuin heen planten. Basilicum houdt bijvoorbeeld vliegende insecten weg en munt en lavendel houden mieren weg.

De meest voorkomende ongedierte zijn bladluis, slakken of rupsen. Bladluis kan je bestrijden met een mengsel van knoflook, chilipeper en rabarberblad.

Slakken houden daarentegen weer niet van eischalen of en oesterschelpen, leg deze om je moestuin heen om ze weg te houden. Een oplossing voor vele andere insecten is heel simpel: insectengaas. Dit houdt ook veel ongedierte weg van jouw moestuin.

Je moestuin goed onderhouden: onkruid verwijderen

De meest belangrijke regel hiervoor is: verwijder het dírect als je het ziet. Geef het onkruid geen kans om te gaan woekeren en verspreiden in jouw moestuin. Hoe verwijder je het? Heel makkelijk, gewoon met je hand.

Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het

Om onkruid te voorkomen kan je een bodembedekker tussen de moestuinplanten strooien. Zo wordt toekomstig onkruid zwak en kan je het makkelijk verwijderen.

Bereid je moestuin voor op seizoenswisselingen

Vanaf ongeveer oktober wordt het een stuk kouder en kan het handig zijn om je moestuin klaar te maken voor de winter. Haal de oogst binnen, en strooi nieuwe verse grond in je moestuin. Maak het af met een bodembedekker en je moestuin kan de winter aan.

Vergeet niet de groenten in potten, deze zijn namelijk kwetsbaarder in de kou dan je groenten in de grond. De wortel kan in een pot namelijk sneller bevriezen door een gebrek aan ruimte. Wikkel de pot in noppenfollie zodat ze bestand zijn tegen wind, regen en kou. Zo kan je na de winter weer beginnen met nieuwe groenten kweken!

De bodem van je moestuin

Het allerbeste is om geen kunstmest te gebruiken en al helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Werk zoveel mogelijk samen met de natuur en gebruik biologische meststoffen, compost en groenbemesters.

Verder al een keer gehoord van mulchen? Het betekent dat je de grond afdekt met een laag organisch materiaal. Zo beperk je verdamping, bescherm je de grond tegen weersinvloeden en komt er minder onkruid. Je kan voor het mulchen stro, grasmaaisel of compost gebruiken.

Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin

Moestuin onderhouden
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ThesprucePokon

Reageer op artikel:
Moestuin maandag: hoe kan je jouw moestuin het beste onderhouden?
Sluiten