Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 24 apr 2021

Alles wat je wilt weten over het bemesten van de grond in je moestuin

Sommige groenten in je moestuin lusten wel een extraatje. De ene groente wil nu eenmaal meer verwend worden dan de ander. Hoe werkt dit eigenlijk en wanneer is het beste moment om dit te doen? We delen alle ins en outs voor: je moestuin bemesten.

Je moestuin bemesten, dat doe je zo

De groenten in je moestuin moeten hard werken en hebben daarom soms wat extra voedingsstoffen nodig. Zonder bemesting zal de bodem elk jaar steeds armer worden en uiteindelijk uitgeput raken. Dat betekent: slechte oogst.

Je moestuin bemesten is dus zeker noodzakelijk voor een succesvolle moestuin. Houd verder rekening met het feit dat bemesting gaat om de bodem en niet om de planten. Wanneer je de bodem goed bemest zullen je planten vanzelf de voedingsstoffen vinden die ze nodig hebben.

Bemesten is dus een soort samenwerking met de bodem. De bemesting pas je altijd aan op de grondsoort. Een PH-test voor de grond of een uitgebreide grondtest kan helpen om jouw grond te leren kennen. Hierdoor zal je ook sneller weten wat jouw grond nodig heeft.

Welke soorten mest zijn er?

Er zijn meerdere soorten mest. Als eerst heb je organische meststoffen. Deze bestaan uit dierlijke mest, compost en groenbemesters. Compost bestaat uit verteerde plantenresten. Groenbemesters zijn planten die worden gezaaid om voedingsstoffen toe te voegen aan de bodem.

Naast organische mest heb je ook nog kunstmest. Dit is kunstmatig gewonnen mest. Overmatig gebruik van kunstmest kan leiden tot milieuverontreiniging dus daarom wil je liever kiezen voor organische mest.

Organische mest geeft de voedingsstoffen veel geleidelijker af dan kunstmest waardoor de gewassen sterker worden. Beter voor het milieu én de planten dus.

Dit zijn de makkelijkste groenten om te verbouwen in je eigen moestuin


Als er een grote hoeveelheid voedingsstoffen in korte tijd vrijkomt (dit gebeurt bij kunstmest) kunnen de planten te snel groeien waardoor de cellen slapper worden. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder en lopen ze sneller ziektes op.

Daarnaast draagt een natuurlijke bemesting bij aan de hoeveelheid organische stoffen in de grond. Dit leidt tot een verbetering van de bodem en dus een hogere vruchtbaarheid ervan. De conclusie: ga voor organische mest!

Hoe kan je jouw moestuin bemesten?

We vertelden net dat de bemesting gaat om de bodem. Dit doe je vooral door te kijken wat jouw grond nodig heeft. Een zure grond heeft weer andere bemesting nodig dan een arme grond. Hierna ga je plantgericht bemesten.

Dit betekent eigenlijk dat je jouw moestuin alleen gaat bemesten bij bepaalde gewassen. Dit zijn gewassen die de voedingsstoffen hard nodig hebben.

Het klinkt misschien logisch om de mest eerlijk over de moestuin te verdelen, maar die gedachte kan je dus laten gaan. Zoals we hierboven al benoemden hebben sommige planten dus meer voeding nodig dan anderen.

Moestuin maandag: 6 x de beste telefoon apps voor je moestuin

Daarom wordt de hoeveelheid mest aangepast aan de soorten groenten in de moestuin. Mensen die hun moestuin wel helemaal gelijk bemesten hebben vaak een hele grote moestuin.

Hierdoor wordt het heel lastig om om rekening te houden met alle verschillende gewassen. Dit zijn vaak boeren of mensen met heel veel grond.

Wanneer moet je bemesten?

Voor een productieve moestuin mag je de bodem zeker elk jaar bemesten. De meningen verschillen echter over wanneer hiervoor het beste moment is. Zowel in het voorjaar als in het najaar bemesten heeft zo zijn voor- en nadelen.

In het najaar is er een stuk meer kans op uitspoeling van belangrijke voedingsstoffen (als er niet veel planten staan) maar is de bodem wel weer meer gericht op het opslaan van de voedingsstoffen. Alles wordt dus goed bewaard voor in de winter.

Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin


In het voorjaar moet je dan weer letten op dat de mest goed verteerd is. Dit kan je herkennen aan een fijne structuur. Daarnaast stinkt goed verteerde mest niet of nauwelijks, dat is dan nog weer een extra voordeel van in het voorjaar bemesten. 😉

Je kan tussendoor sommige groenten wat extra mest geven op het moment dat ze vruchten gaan maken. Dit hangt sterk af van de groei en is eigenlijk niet heel vaak nodig. Bijbemesten doe je eigenlijk het vaakst wanneer je erg intensief teelt.

Dit kan zijn als je een kas hebt waar je twee gewassen achter elkaar teelt of als de grond nog erg arm is. Dan kun je ervoor kiezen om wat extra voedingsstoffen te geven bij bepaalde gewassen zoals komkommer, tomaat of courgette.

Verder geldt bij je moestuin bemesten vooral de regel: zoveel mogelijk uitproberen. Goed bemesten kan je leren en dit doe je terwijl je het aan het werken bent.

Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het

Moestuin bemesten
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MoestuincursusMoesmeisjeMoestuinhulp

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over het bemesten van de grond in je moestuin
Sluiten