Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 27 apr 2021

Je eigen moestuin beginnen: z贸 ga je te werk

Een eigen moestuin beginnen wordt steeds populairder maar is wel erg lastig als je niet weet wat je moet starten. Daarom delen wij de beste tips voor j贸煤w moestuin zodat ook jij dit jaar gezonde groenten uit eigen tuin kunt eten.

Waar begin je mee als je een moestuin wilt? Er zijn veel dingen waar je rekening mee wilt houden of waar je even research naar wilt doen. Welke soorten planten je allemaal wilt gaan verbouwen bijvoorbeeld of hoe groot jouw moestuin zal worden.

Een moestuin beginnen doe je zo

Met de volgende tips weet je zeker dat je niks vergeet en kan jij beginnen aan jouw eigen moestuin.

Als eerst: wat heb je nodig bij een moestuin?

De juiste tools helpen je om jouw moestuin beter te onderhouden. De volgende dingen heb je s贸wieso nodig bij het beginnen van je moestuin:

  • Natuurlijk: een stuk grond/bakken of iets dergelijks waar jouw moestuin kan staan
  • Zaden voor de groenten- en fruitsoorten die je wilt gaan verbouwen
  • Bemesting voor de grond
  • Water en licht
  • Gereedschap voor in de moestuin (denk hierbij aan een hark, plantenspuit, snoeischaar, kleine schep en tuinhandschoenen)

Moestuin maandag: een propagator, wat is het en hoe werkt het

Spot een goede locatie

De meeste groente en fruit houden van de zon. Zorg er dus voor dat je een plek uitzoekt waar de zon minstens 6 uur per dag kan schijnen. Idealiter heeft deze plek ook wat beschutting voor wanneer het flink waait.

Ook zonder tuin kan je een moestuin beginnen. Er zijn hier heel veel speciale moestuinbakken voor maar ook plantenbakken voldoen goed voor een moestuin. Moestuinieren in plantenbakken heet ook wel een container garden.

Deze kan je zo neerzetten zodat jij ook op je balkon kunt moestuinieren. Als je wel een tuin hebt maar niet zo veel plek, check dat het volgende artikel even:

Voor iedereen met een kleine tuin of balkon: square foot gardening

Een moestuin in bakken kan erg voordeling zijn omdat je zo de gewassen van elkaar kunt scheiden 茅n de aarde in de bakken sneller warm wordt. Hierdoor heb je minder last van onkruid en heb jij je eigen mini moestuin.

Groene inspiratie: deze 7 leuke moestuin idee毛n wil je echt even zien

Kies de zaadjes uit

Selecteer verschillende soorten en smaken voor een moestuin die nooit saai is. Variatie is hierbij dus belangrijk, tien kroppen sla die op hetzelfde moment klaar zijn om geoogst te worden is niet handig. Denk hierbij ook aan gewassen die makkelijk zijn om te verbouwen.

Als je eenmaal goed bezig bent kan je gaan voor wat moeilijkere groenten om te verbouwen zoals bloemkool en witlof. Check van te voren hoe je jouw gewassen het beste kan telen. Hiervoor kan je kijken naar de mestbehoefte, plantafstand, zaaidiepte en zaai- en oogstperiodes.

Maak een moestuinkalender

Wanneer kan je jouw zaden in de grond plaatsen? Een moestuinplan geeft je houvast.

Moestuin maandag: begin met met de basics met een moestuinkalender


Je kan online heel veel moestuinkalenders vinden en er zijn ook heel veel boeken over moestuinieren die moestuinkalenders bevatten. Maar je kan er ook makkelijk zelf een maken. Noteer wat je waar wilt hebben staan.

Let hierbij op het feit dat sommige groenten niet of juist wel naast elkaar kunnen. Zo houdt dille er bijvoorbeeld niet van om bij venkel te staan en maar bevorderen radijzen de groei van sla en komkommer.

Sommige planten beschermen je gewassen beschermen tegen ongedierte. Goudsbloemen werken tegen mieren bijvoorbeeld. Doe hier goed research naar en voeg deze eventueel toe aan je moestuin.

Er zijn ook veel handige tools om online alles bij te houden. Hier kan je online jouw moestuin uittekenen en je beplanting neerzetten. Zo heb je een mooi digitaal overzicht van je tuin. Hier vind je voorbeelden van handige apps voor jouw moestuin.

Je moestuin beginnen: zaaien maar

Als je klaar bent om te gaan zaaien begin je met het losmaken van de grond, dit kan je met een hark doen. Ook verwijder je al het onkruid in de bodem.

Het terras netjes maken? Alles wat je moet weten over onkruid bestrijden met azijn


Vervolgens maak je een gat in de grond waar je de zaadjes in stopt. Per plant moet je een verschillend aantal zaadjes plaatsen, let hier goed op. Dit kan je vaak gewoon vinden op de verpakking. Het belangrijkste bij het zaaien is dat je ze niet te dicht bij elkaar zaait.

Anders hebben de gewassen misschien te weinig plek om volledig te kunnen groeien. De zaden kan je zeven keer hun dikte in de grond stoppen. Bij jonge plantjes mogen de wortels volledig in de grond worden geplaatst. Bedek vervolgens de zaadjes met aarde en geef ze wat water.

Het is handig om bij de zaadjes het etiket met de naam van je gewas te plaatsen. Zo weet je over een paar weken nog wat je waar hebt geplant. Als alles eenmaal geplant is kan je kijken naar hoe je de bodem het beste kunt bemesten.

Moestuin maandag: hoe kan je jouw moestuin het beste onderhouden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MoestuinplannerDagelijkstekost

Reageer op artikel:
Je eigen moestuin beginnen: z贸 ga je te werk
Sluiten