Rosa Bertram
Rosa Bertram Tuin 10 apr 2020

Stap voor stap een moestuin aanleggen (want waar begin je?)

Een groentetuin of een moestuin. Hoe je het stukje grond vol zelf geplant lekkers ook noemt, wij helpen je stap voor stap om er één aan te leggen. We verklappen alvast: het is leuker én makkelijker dan je denkt om een moestuin te beginnen. 

Trek je handen maar vast uit de mouwen want zeer binnenkort hoef jij niet meer voor elk bosje kruiden, trosje tomaten of wat je ook wilt planten, naar de supermarkt. Zo leg je simpel een moestuin aan, óók als je niet veel ruimte hebt.

Een moestuin, waar begin je?

Stap 1: een tuin of balkon

Voor dat je begint met het aanleggen van de moestuin heb je uiteraard de nodige ruimte nodig. Niet veel, maar je hebt er tenminste een balkon of een tuin voor nodig. Geen probleem als je maar een kleine tuin of een smal balkon hebt, één vierkante meter is meer dan genoeg voor een goede moestuin.

Stap 2: voldoende zonlicht en bescherming

De plantjes hebben voldoende licht en zon nodig, het liefst zoveel mogelijk. Tuin op zuiden? Score! Als je weinig zon hebt, kies daar dan simpelweg je groenten op uit. Bladgroenten, bietjes en wortels doen het prima zonder al te veel zonlicht.

Zorg trouwens ook voor genoeg bescherming, het zou zonde zijn als de wind je groenten straks beschadigt.

Stap 3: Koop het juiste gereedschap

Voor het aanleggen en onderhouden van een moestuin wil je tenminste dit gereedschap hebben: een hak of schoffel, een gieter of een tuinslag en een plantenschepje.

Stap 4: Afbakenen

Nu is het tijd om jouw moestuin af te bakenen. Dat doe je door middel van tegels of een houten omlijsting. Deze vul je met de juiste grond. Als je een tuin hebt, strooi je daar de aarde overheen. Als je van scratch begint, vul je de bak netjes met genoeg potgrond. Tip: koop biologische moestuin grond en bedek de bovenste 10 centimeter van je moestuin hiermee. Verwijder wel eerst al het onkruid!

Stap 5: Bepaal welke groente je wilt

In Nederland heb je vanwege het niet-bepaald-tropische klimaat keuze uit ‘maar’ een aantal groente die hier goed groeien. Kies per seizoen de groenten die goed groeien. Makkelijke groeiers zijn: bonen, tomaten en sla. Als je naar een tuincentrum gaat, kan je per groente (de zaadjes zitten verpakt in zakjes) zien wanneer deze het beste groeit. Bekijk hier een speciale moestuinkalender.

Dit vind je vast ook interessant: Tuinieren voor beginners: hier moet je op letten als je begint met tuinieren

Tip: begin je moestuin na de winter, als het niet meer vriest. Vanaf april groeien de meest plantjes het beste buiten. Vanaf februari zou je de eerste plantjes al binnen kunnen zaaien en ze dan later naar buiten kunnen verplaatsen.

Stap 6: De moestuin indelen

De slimste manier om een moestuin aan te leggen is om ‘m in te delen per groentesoort. Als je een kleine moestuin hebt, wordt aangeraden om ‘m in te delen in vieren. Wortels bij wortels, bladgroenten bij bladgroenten, fruit bij fruit.

Stap 7: Het onderhoud

Nu je moestuin eenmaal staat, is het belangrijk je de moestuin goed te onderhouden. Houd onkruid goed in de gaten en pluk het weg wanneer nodig en geef de groenten voldoende water. Als je merkt dat er dieren komen snuffelen bij of eten van je moestuin (zoals konijnen of vogels), kan je ervoor kiezen een omheining van gaas te bouwen om je moestuin, ter bescherming!

Stap 8: Lees je in

Heb je zelf nog geen verstand van een moestuin, of wil je een extra geheugensteuntje achter de hand hebben? Schakel hulp in van internet of boeken. Zo kregen wij laatst de Moestuinkalender toegestuurd, en we zijn om. In deze kalender staat namelijk precíés wat je per maand in je moestuin moet doen.

In het boek – of eigenlijk: de kalender – staat alles wat je moet weten over het bijhouden van een moestuin. Van voorzaaien tot bijmesten en van pepertjes tot paprika. Wat er ook in jouw moestuin te vinden is, deze kalender helpt je weer een stukje verder. Handig!

Meer tips voor een moestuin?

Stap voor stap een moestuin aanleggen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stap voor stap een moestuin aanleggen (want waar begin je?)
Sluiten