Frederique Rekers
Frederique Rekers Binnenkijken 19 jun 2021

Demy woont in zelf omgetoverde woonboerderij in Friesland

Dit keer geen huizen die makkelijk te vinden zijn op Funda. Er zijn veel mensen die erg bijzonder wonen en hun ‘thuis’ vinden in een speciale plek. We interviewen dit keer Demy die woont op een woonboerderij in Friesland.

Demy woont samen met haar vriend Hilko in een woonboerderij die zij modern en chique heeft ingericht. Op Instagram deelt ze haar prachtige huis op: woonboerderij_1947.

Wonen in een woonboerderij

Wat is volgens jou het meest bijzondere aan jullie woonboerderij?

De gebinten in de woonkamer en het vrije uitzicht maken het huis speciaal. De woonkamer heeft een hoogte van vijf meter met een vide (tweede living). De gebinten en hoogte geven een unieke uitstraling aan de door ons gemoderniseerde woonkamer.

Wat voor woonboerderij is het en hoe zijn jullie hieraan gekomen?

Onze woning is opnieuw gebouwd in 1947. Uit verhalen van vroeger hebben wij begrepen dat dit huis tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd en vervolgens weer is opgebouwd.

We hielden Funda dagelijks in de gaten en binnen zes maanden kwam deze woning op ons pad. Tijdens de bezichtiging werd al gauw duidelijk dat er enorm veel aan de woning moest gebeuren. Maar ondanks dat zagen we kansen. Door de oververhitte huizenmarkt voelden we de druk. Bij ons bod hebben we een persoonlijke brief aan de verkopende partij gestuurd.

In deze brief spraken we ons enthousiasme uit en deelden we onze plannen voor de woning. Niet veel later kregen we het verlossende telefoontje: ons bod was geaccepteerd!

Hoe/wanneer hebben jullie besloten om zo te gaan wonen?

Wij hebben hiervoor bijna twee jaar in een rijtjeswoning gewoond. Al snel merkten we dat we behoefte hadden aan meer ruimte, voornamelijk qua tuin.

We wilden vrij gaan wonen, maar niet in de ‘middle of nowhere’. We wonen nu op een kwartier rijden van familie, werk en het centrum, maar eenmaal thuis wanen we ons in de rust van de natuur.

Hoe heb je het ingericht?

De gehele verbouwing en inrichting hebben we zelf bedacht. We hebben overwogen om een stylist of architect in te huren, maar financieel was dit niet haalbaar. We zijn jong en hadden grootste plannen; elke cent konden we goed gebruiken.

Daarnaast vonden we het zelf juist ook erg leuk om alles te bedenken. De verbouwing heeft een jaar geduurd. Alle vrije tijd werd besteed aan klussen en we waren bijna elke avond en elk weekend in de woonboerderij. Doordat je hier elke dag rondloopt, blijven de ideeën komen.

De plannen zijn vaak veranderd. De keuken zou in eerste instantie komen op de plek waar nu de bijkeuken zit en we hebben nog een muur verplaatst voor een kookeiland. Ook hebben we veel woonwinkels bezocht om en waren Pinterest en Instagram ook grote inspiratiebronnen.

Dit huis bewijst dat je geen kast van een huis hoeft te hebben voor een kookeiland

Wat was jullie grootste interieur uitdaging?

We hebben gelukkig dezelfde smaak en waren het dus vaak met elkaar eens wat betreft de interieur keuzes. De taakverdeling is ongeveer als volgt: Demy bedenkt, Hilko voert uit. 😉

We hebben een duidelijk kleurenpalet (ton-sur-ton) en houden van aardetinten, zwart en wit. Ik vond het soms wel spannend of dit allemaal goed zou uitpakken, maar door gebruik van planten en een vleugje goud trekt het geheel mooi naar elkaar toe!

Wij wonen in het buitengebied en hebben te maken met veengrond. Dit houdt in dat de grond verzakt. Momenteel liggen wij zelfs met de tuin een meter (!) lager dan onze buren. Ondertussen hebben we de tuin met ruim 200 kuub grond opgehoogd.

Mis je dingen die je in een ‘normaal huis’ wel hebt?

Ik kan echt niks bedenken… Zoals ik al zei, wonen wij niet in de middle of nowhere en hebben wij ook ‘gewoon’ buren. Door de rigoureuze verbouwing hoeven wij niks te missen.

We hebben alles gemoderniseerd. Ik zou juist het uitzicht over landerijen en de karakteristieke elementen van de boerderij missen in een ‘normaal’ huis.

Zo tof: Nikkie en Marc wonen in een oude school (en er staat een klimrek in de kamer)

Wat is je meest favoriete plekje in de woonboerderij?

De keuken is mijn favoriete plek door het vrije uitzicht en het natuurlijke licht door de grote ramen. Daarnaast is de keuken de plek waar wij graag tijd doorbrengen met vrienden en familie.

En waar ben je het meest trots op?

Ik ben ontzettend trots op het feit dat we bijna de gehele verbouwing zelf hebben uitgevoerd. Onze vaders hebben vrijwel elke avond en elk weekend geholpen en ook vrienden sprongen regelmatig bij.

Wat is het leukste aan een leven in een op een woonboerderij?

Wij hebben deze woonboerderij omgetoverd tot een moderne woning en we hebben de boerderij voornamelijk gekocht om te genieten. Met de ruime tuin kunnen we heerlijke zomeravonden beleven met prachtig uitzicht en veel tuinfeestjes. 😉

Last but not least: de ruimte biedt veel mogelijkheden. Een zwembad, grote overkapping en schuur waar Hilko kan hobbyen. Met een erf van ruim 1500 m2 kunnen wij dromen waarmaken (10 jaren plan) en volop genieten van het (buiten)leven.

Zijn er tips die jullie de Roomed-lezers mee kunnen geven over jullie woonboerderij?

Gebruik accessoires, kussens en spannend behang om het geheel af te maken. Een verbouwing van een jaar kost tijd, energie, maar geeft ook ontzettend veel voldoening. Als je het maar goed voorbereid!

Frank & Ella wonen in een campervan “De vanlife wereld is geweldig!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demy woont in zelf omgetoverde woonboerderij in Friesland
Sluiten