admin
admin Shopping 25 mrt 2014

Modern Vintage: een walhalla voor Eames-fans

Wij namen een kijkje bij Modern Vintage, de winkel van design lover Jurjen van Huizen. Wat begon als een hobby naast zijn werk als architect bij Concrete Architects is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze verzameling die verkocht wordt in de studio en webshop. Inmiddels weet men uit binnen- en buitenland hem en zijn compagnon Martijn Krijnzen, die hij door hun wederzijdse liefde voor Eames ‘ontmoette’ via Marktplaats, te vinden.

Jurjen stopte bij Concrete Architects om zich volledig te focussen op Modern Vintage en zijn eigen ontwerpstudio. “Met Standard Studio wil ik weer aan de basis staan van projecten en uiteindelijk een totaalservice kunnen bieden – van ontwerp tot bouw en uiteindelijk inrichting. Natuurlijk zou het dan mooi zijn als ik gelijk een mooie vintage Eames stoel erin kwijt kan.”

Eames-walhalla

Ongetwijfeld zal menig interieurliefhebber zich als een kind in een snoepwinkel voelen bij Modern Vintage. Tientallen originele Eames stoelen pronken in de kleine, maar lichte studio aan de Tweede Helmersstraat in Amsterdam, zoals het witte RAR schommelstoeltje dat eenzaam in de spotlight van de ochtendzon de achterste hoek van de kamer vult. Tussen de klassiekers zitten ook een aantal hele zeldzame exemplaren, zoals een prototype polyester kuipstoel (DAX). “Charles Eames himself moet die gewoon nog zelf vastgehouden hebben, dat kan niet anders.”

Charles Eames himself moet die stoel gewoon nog zelf vastgehouden hebben, dat kan niet anders

Ik heb zo mijn eigen tricks om de stoelen op te knappen

Originele en unieke exemplaren

De Eames stoel was één van de eerste massaproducties. Er zijn miljoenen exemplaren geproduceerd, maar met datzelfde gemak ook duizenden op de vuilnisbelt gegooid. Dat maakt de stoel die steeds populairder wordt een verzamelitem, die niet altijd gemakkelijk te vinden is. Gelukkig weet Jurjen dankzij zijn grote netwerk waar hij moet zijn en ook struint hij regelmatig Marktplaats af voor unieke exemplaren. In zijn werkplaats knapt hij ze vervolgens op met speciale technieken en originele onderdelen. “Het is een specifiek werkje, maar je leert het door het te doen” legt de Eames expert uit. “Na al die jaren heb ik zo mijn geheime tricks. Ik weet welke schoonmaakmiddelen het beste werken en welke onderdelen het meest authentiek zijn. Soms krijg ik oude stoelen weer écht als nieuw en soms is de stoel nog zo mooi – zelfs na 60 jaar gebruik – en doe ik er helemaal niets mee. Voor beide is een markt.”

Zie jij jezelf al helemaal zitten in één van deze originele prachtexemplaren? Kijk voor meer informatie op de website of ga even langs de studio!

Modern Vintage
Jacob Obrechtstraat 26
1071 KM Amsterdam

www.standardstudio.nlwww.modernvintage.nl

Reageer op artikel:
Modern Vintage: een walhalla voor Eames-fans
Sluiten