Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 27 mei 2020

5 vragen die je aan jezelf kunt stellen om een miskoop te voorkomen

Als je een beetje trendgevoelig bent, heb je waarschijnlijk ook gauw de neiging om nieuwe spullen te kopen voor in huis. Zo’n kleine shopverslaving kan nog weleens leiden tot een miskoop. Niet per se omdat je het item niet mooi vindt, maar soms kom je gewoon opeens thuis met een nieuwe stoel, terwijl je eigenlijk geen idee hebt waar je die kwijt kan in je interieur.

Nu is het natuurlijk helemaal niet erg als zoiets een keer gebeurt, maar als het vaker voorkomt, wordt het misschien eens tijd voor verandering.

Om je ervan te verzekeren dat je geen miskoop meer zal doen, hebben wij een handige vragenlijst opgesteld. Dus als je de volgende keer alweer bijna je portemonnee trekt, loop dan eerst dit lijstje even af.

5 vragen aan jezelf om een miskoop te voorkomen

1. Waarom vind je het leuk?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag. Als je iets nieuws wilt kopen, is het wel zo goed om te weten waarom je nou precies dat item wilt. Is het omdat het in jouw stijl is of juist omdat het op het moment ‘in’ is? Als het echt om een trend gaat, ben je al snel geneigd om het te kopen, terwijl je het normaal gesproken misschien geen blik waardig zou gunnen.

2. Past het bij de rest van je interieur?

Natuurlijk hoeft je interieur niet precies op elkaar afgestemd te zijn. Sterker nog, een mix en match van verschillende stijlen maakt je huis juist uniek. Toch is het wel nuttig om jezelf voor een nieuwe aankoop deze vraag te stellen. Het is namelijk té zonde om geld uit te geven aan een nieuw vloerkleed als later blijkt dat het een totale miskoop is, omdat het helemaal niet past bij je meubels en kleur van de muren.

Lees ook: 5 tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

3. Is het van goede kwaliteit?

Ken je dat? Dat je helemaal verliefd bent geworden op een plaid en dat er na een paar keer al allemaal pluisjes vanaf vallen en haaltjes in de stof komen? Niets is vervelender dan dat je een favoriet alweer veel te snel weg moet doen. Ga daarom voor kwaliteit zodat je nieuwe aankoop jou ook voor de lange termijn blij maakt.

4. Past het item in meerdere ruimtes in huis?

Misschien koop je die lamp wel specifiek voor in de slaapkamer, maar het is geen gek idee om je even in te beelden hoe die lamp in andere ruimtes zou staan. Op die manier kun je checken of het item wel past in de sfeer van het huis. Geloof ons, dit werkt!

5. Waar komt het vandaan?

De laatste vraag is wat ons betreft één van de belangrijkste. Je wilt niet zomaar iets kopen zonder te weten waar het vandaan komt, wie het gemaakt heeft en van wat voor materiaal het gemaakt is, toch? Vaak merken we dat producten met een verhaal veel meer waarde met zich meebrengen.

Als je bijvoorbeeld weet dat jouw kussen op een eerlijke manier gemaakt is, dan geeft dat je toch al een veel fijner gevoel en ga je bewuster genieten van je nieuwe aankoop.

Wanneer je al deze vragen goed kunt beantwoorden, kun je zonder zorgen een nieuwe aankoop doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 vragen die je aan jezelf kunt stellen om een miskoop te voorkomen
Sluiten