Mirror Ball door Tom Dixon

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

In deze Interior Icons vertellen we je alles over de wereldberoemde Mirror Ball van Tom Dixon. En zoals wel vaker bij bekende ontwerpen hoort ook bij deze lamp een bijzonder verhaal. Want het ontwerp van Tom Dixon was eigenlijk heel anders bedoeld. Tom bracht de lamp uit in 2003 – slechts een jaar na het starten van zijn eigen label – en de lamp werd door zijn ‘foutje’ meteen een hit.

>> Interior Icons: Fortuny Moda lamp door Mariano Fortuny y Madrazo

Het ontwerp

De Mirror Ball is een ronde lamp, gemaakt van polycarbonaat en aluminium. De lamp valt meteen op doordat deze de omgeving perfect weergeeft, als een soort spiegel. Tom denkt dat dit dan ook de reden is waarom de lamp zo populair is. Het is een echte eye catcher in welke kamer dan ook, omdat de look van de lamp verandert wanneer je er omheen loopt: door de ronde vorm zie je telkens een ander gedeelte van je interieur in de weerspiegeling.

Maar dit bijzondere aspect van de Mirror Ball is eigenlijk per toeval tot stand gekomen. Tijdens het ontwerp proces was het Toms bedoeling een lamp te creëren die volledig zou wegvallen in het interieur. Door de haarscherpe weerspiegeling hoopte Tom dat de lamp juist níet zou opvallen, dat je er als het ware doorheen zou kijken. Maar niets is minder waar. Juist door die weerspiegeling speelt de Mirror Ball de hoofdrol in elke ruimte.

Bron: Mondrian Hotel London

Dat de weerspiegeling van de lamp zo perfect is, komt door het verfijnde proces. De lamp bestaat uit een grote bol van kunststof die wordt bekleed met een dunne laag metaal door middel van vacuum metalizing. Met deze techniek wordt er een kleine hoeveelheid metaal verdampt en in een dunne laag aangebracht over het bolle oppervlakte. De lamp ziet er door het metaal stoer en industrieel uit, maar tegelijkertijd ook fragiel.

Ook leuk om te weten:

  • De vacuum metalizing techniek wordt veelal gebruikt bij zonnebrillen en astronauten helmen
  • Elke maand worden er ongeveer 1000 Mirror Balls verkocht
  • De lamp is er in drie verschillende maten en daardoor perfect om als verzameling op te hangen. Dit kom je dan ook vaak tegen in restaurants en hotels
Bron: Tom Dixon

“I thought that if I made the simplest shape I could get away with in highly polished mirror, it would be invisible because it would reflect its surroundings. It’s a lesson for all designers: sometimes your biggest failures could be your biggest successes”

Over Tom Dixon
Tom Dixon (1959) werd geboren in Tunesië maar groeide op in Engeland. Tom is een drop-out: in zijn tweede studiejaar verruilde hij de schoolbanken van de Chelsea School of Art voor een plekje in een funk-band. Na een aantal jaar te hebben gespeeld als bassist lonkte het creatieve vak weer. Hij leerde zichzelf meubelmaken en -ontwerpen. Hij ontwierp onder andere voor Habitat en Cappellini voor hij zijn eigen label startte. Door de Mirror Ball maakte zijn label een vliegende start. Zijn ontwerpen vallen onder het hogere segment, maar gelukkig kwam pas geleden het nieuws dat Tom gaat samenwerken met Hay! Op deze manier zijn zijn ontwerpen voor iedereen toegankelijk.

Reageer op artikel:
Mirror Ball door Tom Dixon
Sluiten