Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 29 jul 2018

Een minimalistisch huis saai? Niet met deze tips

Als we aan een minimalistisch huis denken, zien we vaak een grote ruimte voor ons met maar een paar meubels erin, en alleen de kleuren wit, grijs en zwart. Zonde, want dat plaatje maakt het niet bepaald aantrekkelijk om je huis te minimaliseren, terwijl dat wél heel veel rust geeft in je hoofd. Wie zegt dat minimalistisch niet ook heel persoonlijk kan zijn?

Ga voor spullen van goede kwaliteit

Er bestaat een vorm van minimalisme die ‘minimalist luxury’ wordt genoemd. In dat geval heb je weinig spullen, maar koop je wel spullen van heel goede kwaliteit. Als je je huis inricht met zulke dingen, ziet het er mooier uit én heb je er langer plezier van. Natuurlijk, een bank van de kringloop is pas écht minimalistisch en kan ook heel mooi zijn, maar je hebt ook kans dat je er snel op uitgekeken raakt en dus alweer iets nieuws wilt kopen.

Koop alleen wat je écht leuk vindt

De reden waarom we vaak veel prulletjes voor ons huis kopen, is omdat alles ons ‘wel leuk’ lijkt. Schattige houders voor waxinelichtjes? Neem maar mee. Interessante lamp die nét niet is wat je zoekt – maar wel in de aanbieding? Kopen die handel. Als je extra kritisch bent op wat je koopt, heb je niet alleen minder spullen, maar ook nog eens alleen dingen waar je écht gelukkig van wordt.

Kies voor één uitstraling

Nee, een minimalistisch huis hoeft geen gebrek te hebben aan prints en kleur. De truc is alleen om niet al te veel printjes te combineren; streepjes, bloemetjes én stippen is misschien een beetje te veel van het goede. Veel accessoires met streepjes en twee bij elkaar passende kleuren is daarentegen juist heel erg mooi. Negeer dus ook maar de tip dat enkel natuurtinten goed passen bij een minimalistische uitstraling; bruin en groen mogen dan rustgevend zijn, maar een goede toepassing van bijvoorbeeld geel in je interieur maakt je juist ook vrolijk.

Dit vind je vast ook leuk: Zo richt je je woonkamer in volgens feng shui-principes.

Ga voor een paar pronkstukken

Als je een paar opvallende meubelen uitkiest, wordt je huis instant vrolijk. Heb je bijvoorbeeld vooral een wit interieur, ga dan voor een felblauwe bank of een roze fauteuil. En zulke meubels hoeven helemaal niet duur te zijn: bij Fest Amsterdam vind je bijvoorbeeld mooie designmeubels en woonaccessoires voor een betaalbare prijs, zoals kleurrijke kussens voor op je bank. Comfort, duurzaamheid en tijdloos design staan op de eerste plaats bij Fest.

Maak opruimen stijlvol

Mensen die hun spullen niet door het huis willen laten slingeren, hebben vaak de neiging om alles in saaie, kleurloze kasten te proppen. Wel heel minimalistisch, maar ook een beetje saai. Gelukkig zijn er ook een heleboel andere manieren om dingen op te ruimen; zoek bijvoorbeeld eens naar stoffen dozen met leuke (doch niet al te drukke) prints.

Verander je idee van sfeer

Vind je een huis alleen echt sfeervol als er overal prulletjes te vinden zijn? Dat kan natuurlijk, maar er is een mogelijkheid om dat te veranderen. Een paar mooie geurkaarsen op tafel kunnen bijvoorbeeld ook al heel erg sfeervol zijn. Je kunt je idee van sfeer alleen veranderen door daar bewust bij stil te staan.

Voeg een persoonlijke touch toe

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste: als je aan het opruimen slaat, ruim dan niet alles op wat het huis juist persoonlijk maakt. Een overvloed aan fotolijstjes en souvenirs is inderdaad niet zo minimalistisch, maar een aantal items zijn wel belangrijk om je je thuis te laten voelen. Minimalisme draait er weliswaar om dat je ontdekt wie je bent zónder je spullen, maar dat betekent niet dat het fout is om blij te worden van mooie herinneringen.

Voorbeelden van een mooi, minimalistisch huis:

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een minimalistisch huis saai? Niet met deze tips
Sluiten