Wonen in het bos, op het strand of middenin de stad? Met deze installatie kies je de locatie zelf uit

Steden worden drukker en rustige plekken om te wonen worden schaarser. En daarom startten MINI en SO-IL-architects New York een bijzondere samenwerking: de MINI LIVING – Breathe. Deze installatie is een een slimme interpretatie van een duurzaam stedelijk concept voor gedeeld wonen.

Roomed’s Esmé bezocht de designweek in Milaan om dit architectonische hoogstandje ‘in het echt’ te bekijken en kreeg een rondleiding van architect Ilias Papageorgiou en creative lead Oke Hauser.

Helemaal in lijn met de kernwaarden van MINI
Een automerk dat zich waagt aan architectuur? Klinkt misschien wat gek. Maar de kerwaarden van MINI staan juist centraal in dit project. Creative use of space en Minimal footprint zijn beide terug te vinden in de installatie. De installatie heeft een kleine ecologische footprint. Oftewel: wanneer je de installatie verplaatst wordt de aarde zo min mogelijk aangetast.

De installatie bestaat uit drie woonlagen en een dakterras: een woonkamer met zitgedeelte en keuken, twee slaapkamers met open douche en een urban garden met uitzicht over de Via Tortona van Milaan.

Maar, MINI BREATHE – Living is meer dan een ‘woonconcept’. De buitenste laag van de installatie heeft een speciale coating met filters die de lucht neutraliseren en verbetert zo het microklimaat in een stedelijke omgeving. En ook de vele planten op het heerlijke dakterras dragen hun steentje bij! Daarnaast wordt al het regenwater opgevangen zodat het kan worden hergebruikt.

“We zien het concept als een actief ecosysteem dat een positieve bijdrage levert aan de levens en ervaringen van de bewoners en het stedelijke microklimaat. Dat maken we inzichtelijk door slim gebruik te maken van middelen die essentieel zijn om te leven, zoals lucht, water en licht.”

Verschillende materialen voor elke locatie
De installatie in Milaan had een luchtig ‘jasje’, maar kan veranderd worden in verschillende materialen. Denk aan een zonwerend, winddicht of waterafstotend materiaal. Hierdoor kun je de installatie op elke gewenste plek neerzetten. De grens tussen binnen en buiten is er zeker, maar eenmaal binnen heb je meteen het gevoel dat je buiten leeft. Hoe cool zou het zijn om te verblijven in het bos, de woestijn, tussen de duinen of zoals in Milaan, middenin de stad? Met de MINI LIVING – Breathe kun je eigenlijk elke locatie omtoveren tot woon- of vakantieplek.

Bekijk ook:
Dit is zó cool: vriendengroep bouwt eigen dorp om samen oud te worden

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Wonen in het bos, op het strand of middenin de stad? Met deze installatie kies je de locatie zelf uit
Sluiten