Merve Ozturk
Merve Ozturk Duurzaam 8 jan 2021

Stukje bij beetje duurzamer: zo gebruik je minder plastic in huis

Plastic is bijna niet weg te denken uit ons leven. Als je een zak koekjes open hebt getrokken en ze niet allemaal opkrijgt, ben je al snel geneigd om er een plastic zakje bij te pakken. Ook plastic flessen worden nog vaak gebruikt. Het is handig verpakkingsmateriaal, maar het vergaat niet – en dat is nou precies de reden om minder plastic te gebruiken.

Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Koop een herbruikbare waterfles van duurzaam of gerecycled materiaal – die kun je vaker gebruiken waardoor je ook nog eens geld bespaart. Ook kun je Tupperware bakjes gebruiken in plaats van plastic boterhamzakjes. Wat je nog meer kunt doen? Daar gaan we vandaag wat dieper op in.

Een goede bijdrage: zó kun je minder plastic gebruiken in huis

1. Vervang items in de keuken

In de keuken zijn er een hoop plastic producten die je kunt vervangen. Zo kun je plastic bakken en boterhamzakjes vervangen door te kiezen voor een lunchbox van bamboe. Gebruik je een plastic afwasborstel? Doe ‘m dan weg en ga voor een houten alternatief.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden om keukenpapier met een plastic verpakking te vervangen. Daarnaast kan je in plaats van vershoudfolie siliconen vershouddeksels en een wasbare bijenwasdoek gebruiken.

Vervang je plastic snijplanken ook door houten of bamboe planken – deze zien er ook nog eens kwalitatiever uit en zijn ook prima decoratief te gebruiken in de keuken.

2. Vervang items in de badkamer

Ook kun je jouw plastic tandenborstel vervangen door een bamboe variant. Bamboe is ook nog eens antibacterieel – helemaal mooi meegenomen dus. Daarnaast kan je ook gaan voor een houten haarborstel.

Shampoo, conditioner en douchegel hebben vaak ook een plastic verpakking. Om minder plastic te gebruiken in de badkamer kan je gaan voor producten die een glazen of kartonnen verpakking hebben. Bovendien kun je veel verkrijgen in een bar-vorm.

Onverpakte, natuurlijke zeep zal je een heel eind helpen. Ten slotte kan je erop letten dat je verzorgingsproducten herbruikbare potten of flessen heeft.

Om de boel wat op te vrolijken: 8 kamerplanten die een plek in de warme badkamer fantastisch vinden

3. Schaf wasbare wattenschijfjes aan

Gebruik je wattenschijfjes of schoonmaakdoekjes om je make-up schoon te maken of je gezicht te reinigen? Ook deze producten hebben een plastic verpakking. Je kan dus beter wasbare wattenschijfjes gebruiken. Die kan je namelijk direct meewassen in de wasmachine.

Ook interessant: Waarom je beter azijn voor een zachte was gebruikt dan wasverzachter

4. Koop onverpakte groenten en fruit

Oké oké, het is behoorlijk handig dat je voorverpakte groenten kan kopen die ook nog eens netjes gesneden zijn. Maar besef je wel hoe veel plastic daarvoor wordt gebruikt? Je kan het beste je groenten en fruit onverpakt kopen. Dan ben je maar een paar minuten langer bezig met snijden – maar je helpt de wereld wel een handje.

5. Doe boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel

In Nederland zijn er een hoop verpakkingsvrije winkels. Dat houdt in dat je zelf je bakje, zak of tas meeneemt en daar al je spullen in doet. Online kun je bijvoorbeeld terecht bij Pieter Pot. Hier krijg je boodschappen thuisbezorgd in herbruikbare statiegeldpotten, voor gemiddeld dezelfde prijs als in de supermarkt.

6. Neem je eigen boodschappentas mee

Je kent ‘t wel: doe je boodschappen (net te veel dan je van plan was) en merk je dat al die producten niet in jouw kleine handtas passen. Om die reden koop je tóch een plastic wegwerptasje in de supermarkt – en dat terwijl er honderden soorten leuke boodschappentassen te vinden zijn. Niet meer vergeten dus.

Zo kun je een netje kopen, of voor een linnen boodschappentas gaan. Op deze manier help je het milieu én bespaar je geld omdat je niet meer iedere keer een plastic tasje hoeft te kopen.

Tip: stop in elke tas die je vaak gebruikt een opvouwbare boodschappentas. Zo vergeet je ‘m nooit meer een en ben je altijd goed voorbereid.

7. Bevestig een Nee-Nee of Ja-Nee-sticker op je brievenbus

Zelfs buiten jouw wil om krijg je veel plastic in je huis. Denk bijvoorbeeld an al die reclamefolders die om te zoveel tijd op je deurmat liggen. Deze hebben altijd een plastic verpakking.

Wat je kunt doen is een Nee-Nee of Ja-Nee-sticker aanvragen bij de gemeente. Deze plak je vervolgens op je brievenbus zodat je geen reclamefolders meer ontvangt. Tegenwoordig kan je alle kortingen prima online vinden.

Meer tips om duurzamer te leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CosmopolitanBNNVARA

Reageer op artikel:
Stukje bij beetje duurzamer: zo gebruik je minder plastic in huis
Sluiten